Предприятие за европейски суперкомпютри ще бъде създадено в Люксембург
30.09.2018 | 10:10
econ.bg
Предприятие за европейски суперкомпютри ще бъде създадено в Люксембург
Суперкомпютрите са необходими за обработката на все по-големите обеми от данни. Те са важни за редица области - от здравеопазването и производството на енергия от възобновяеми източници до безопасността на автомобилите и киберсигурността

В Брюксел 25 държави от ЕС, сред които и България, се договориха за създаването на съвместно предприятие, което ще разработва европейски суперкомпютри, информира БНТ. Очаква се то да започне работа най-късно до началото на 2019 г., а седалището му ще бъде в Люксембург.

Суперкомпютрите са необходими за обработката на все по-големите обеми от данни. Те са важни за редица области - от здравеопазването и производството на енергия от възобновяеми източници до безопасността на автомобилите и киберсигурността.

Новото европейско предприятие ще се казва EuroHPC и ще разполага с бюджет от един милиард евро.

За това се договориха министри от 25 държави-членки, а предложението е на Европейската комисия. Половината пари са осигурени от бюджета на ЕС, а другата половина - от участващите страни. Още 400 млн. евро ще дойдат от частни партньори.

"Никоя европейска държава-членка не може да си позволи сама да се съизмерва със световните суперсили в областта на суперкомпютрите. Затова европейското сътрудничество в тази сфера остава единствената алтернатива", каза австрийският министър на образованието, науката и изследванията Хейнц Фасман.

Новото европредприятие ще закупи и внедри в ЕС два суперкомпютъра от челната петица в световен мащаб и още два, които са сред най-добрите 25 в света. То ще подкрепя и изграждането на европейска екосистема от суперкомпютри, до които достъп да имат публични и частни потребители.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти