Първият в света енергоблок от поколение „3 плюс“ - Шести блок на Нововоронежката АЕЦ, излезе на 100% мощност
28.10.2016 | 12:10
econ.bg
Първият в света енергоблок от поколение „3 плюс“ - Шести блок на Нововоронежката АЕЦ, излезе на 100% мощност
Това стана по време на работно посещение в централата на новия генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов

Първият в света енергоблок с реактор ВВЭР-1200 от най-иновативното поколение „3 плюс“ - Шести блок на Нововоронежката АЕЦ (НВАЕЦ), излезе на 100% мощност. Това стана по време на работно посещение в централата на новия генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов.„Извеждането на пълна мощност на иновативния Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е изключителен успех за руската ядрена индустрия“, заяви Лихачов.

„Енергоблокът бе изведен на пълна мощност през нощта на 26 октомври“, съобщи помощник-директорът на НВАЕЦ по информационното взаимодействие Ина Кудряшова.

Енергийното стартиране на Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ бе на 5 август 2016 г., като оттогава в течение на 145 дни върви усвояването на мощност до номиналното ниво от 100%. Разрешението от Ростехнадзор за предаване на енергоблока в опитно-промишлена експлоатация бе получено в началото на септември. В края на май най-иновативният енергоблок в света бе изведен на минимално ниво на контролирана мощност, а физическото стартиране се състоя на 24 март 2016 г.  Блокът е изключително важен за „Росатом“, защото е референтен за ВВЭР-1200.

Изборът на НВАЕЦ за първо работно посещение на новия генерален директор на „Росатом“ никак не е случайно, защото именно НВАЕЦ е уникална по своя род централа, защото всичките й блокове са главни, т.е. първо тук се строят като прототипи преди да бъдат изградени, където и да било другаде по света. Според прогнозите на „КонцернРосенергоатом“, електроенергийната дивизия на „Росатом“, до края на годината Шести блок на НВАЕЦ ще произведе 2,2 млрд. квтч. електроенергия, а общо всички блокове на централата – над 16,2 млрд. квтч. 

Пускането на Седми енергоблок на централата се очаква през декември 2017 г. 

Иновативните енергоблокове от поколение „3 плюс“ имат подобрени технико-икономически показатели, осигуряват абсолютна безопасност при експлоатация и напълно съответстват на постфукушимските изисквания за безопасност на МААЕ. Особеност на тези енергоблокове е голямата им наситеност – т.нар „пасивни системи за безопасност“. Пасивните системи за безопасност могат да функционират дори в случай на пълна загуба на електроснабдяване и без намесата на оператор. По този начин в Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ са приложени такива уникални, нямащи аналози в света, системи като системата за пасивно отвеждане на топлината от реактора, рекомбинатори на водорода и уловител на стопилка на активната зона. 

Нововоронежката АЕЦ се състои от пет енергоблока. През 1984 г. от експлоатация след 20-годишна работа бе изведен Първи енергоблок, а през 1990 г. – Втори. От тези енергоблокове бе изведено ядреното гориво и те са приведени в ядрено безопасно състояние. Днес в експлоатация се намират три енергоблока.

Иновативните Шести и Седми енергоблокове се изграждат, за да заместят Трети и Четвърти енергоблокове на централата, които трябва да бъдат изведени от експлоатация през 2016 г. и 2017 г. Новите блокове се оценяват на около 215 милиарда рубли (над 3,1 милиарда евро), съгласно разчетите от 2014 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти