„Хуауей" притежава над 87 000 патента в целия свят
28.06.2019 | 15:15
econ.bg
„Хуауей" притежава над 87 000 патента в целия свят
Само за развитието на 5G мрежата вложенията са били над 2 милиарда долара, повече от общите инвестиции на всички големи доставчици на оборудване в САЩ и Европа

До края на 2018 г. „Хуауей" е притежавала 87 805 патента в световен мащаб, включително 11 152, предоставени от американските власти, а 10-15% от годишната ѝ печалба се инвестират в научноизследователска и развойна дейност, съобщи на пресконференция вчера главният юрист на технологичния гигант Сун Лиупин.

Само за развитието на 5G мрежата вложенията са били над 2 милиарда долара, повече от общите инвестиции на всички големи доставчици на оборудване в САЩ и Европа.

„Хуауей" също така е платила над 6 милиарда долара за използването на интелектуална собственост на други компании през последните 30 години, близо 80% от които са американски.

По думите на Сун Лиупин, уважението и защитата на интелектуалната собственост основни принципи и важни условия за успеха на китайската фирма, която и занапред ще продължи да се противопоставя на политизирането на споровете относно интелектуалната собственост. „За последните 30 години нито един съд не е стигнал до заключение, че „Хуауей" се е занимавала със злонамерени кражби на интелектуална собственост. Никоя компания не може да стане световен лидер, като краде от другите", подчерта той.

„Хуауей" е водеща компания заради дългосрочните и големи инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, според Сун. През 2018 г. компанията е инвестирала 15 милиарда долара, които я нареждат на пето място в света.

„В „Хуауей" работят над 80 000 инженери, които дават най-доброто от себе си в технологиите, която създаваме", посочи той.

Сун Лиупин каза, че компанията му подкрепя напълно системата за защита на интелектуалната собственост, добавяйки, че не смята да използва своите технологии като оръжие. „Политиката ни за интелектуалната собственост е по-скоро отбранителна, отколкото агресивна", подчерта той.

Патентното портфолио на „Хуауей" включва много важни патенти за 4G и 5G технологията. Като основен собственик на главните 4G и 5G патенти, компанията е готова и желае да ги сподели със света, но все още е ориентирана към разработката и предлагането на продукти. От 2015 г. досега „Хуауей" е получила над 1,4 милиарда долара приходи от лицензи. Всяка година тя представя повече от 6 000 вноски в международни организации за стандарти, за да помогне напредъка на индустрията, добави Сун.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти