Как да ограничите мобилните приложения, които знаят твърде много за вас
23.01.2017 | 13:15
econ.bg
Как да ограничите мобилните приложения, които знаят твърде много за вас
От създателя на играта, софтуерната компания Niantic заявиха, че не „четат“ повече от личната информация на потребителя, отвъд потребителското му име в Google и имейл адреса

Светът полудя по играта „Pokémon Go“, която накара хората да излязат от домовете си и да изследват външния свят.

След пускането на играта обаче, някои експерти по сигурността предупредиха за тревожна тенденция. Адам Рийв от компанията специализирана в сигурността Red Owl, забелязва нещо до голяма степен притеснително.

Когато се е регистрирал в популярната игра с акаунта си в Google, той на практика е дал позволение и достъп на „Pokémon Go“, до почти цялата налична информация в Google-акаунта си, включително имейли и снимки.

И други експерти предупреждават, че новата игра изисква прекомерно много информация, отвъд това да придобие представа за идентичността на играча.

От създателя на играта, софтуерната компания Niantic заявиха, че не „четат“ повече от личната информация на потребителя, отвъд потребителското му име в Google и имейл адреса, като бързо пуснаха ъпдейт, ограничаващ достъпa на приложението.

И докато този разработчик на игри се отнесе към опасенията на експертите и потребителите относително бързо и по правилния начин, въпросът дали другите разработчици не злоупотребяват с личната информация, остава с пълна сила.

За да не разчитате на етичността на софтуерните разработчици, можете сами да ограничавате достъпа на приложенията до данни, които не искате да споделяте. Ето как да направите това:

my account

Първо се логнете в акаунта си в Google от десктоп-браузър. Изберете “My Account” от иконката горе в дясно.

След това изберете менюто “Connected apps & sites”, за да видите кои приложения имат достъп до вашия акаунт.

settings

Приложения, които могат да виждат „базова информация за акаунта“, имат достъп само до параметри като вашето име, имейл, пол или националност. Този достъп е достатъчен на повечето приложения, за да работят нормално.

Внимателно обмислете обаче, приложения които имат „пълен достъп“ до вашия акаунт и дали наистина ги ползвате. Важно е също така да се попитата комфортно ли се чувствате с подобен достъп.

Всъщност след като уточните дали ползвате тези приложения, друг въпрос който трябва да си зададете е „за какво им е достъп на тези приложения до цялата информация в акаунта ви?“.

И макар от Google да уверяват, че пълният достъп не позволява на приложенията да „променят пароли, изтриват акаунта или да плащат с Google Wallet“, имайте едно наум.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти