Как да се справим с мързелив колега в офиса
09.07.2018 | 18:10
econ.bg
Как да се справим с мързелив колега в офиса
Когато обаче мързеливият колега не помага и не работи, то почти сигурно е, че ви пречи. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите със ситуацията

Той прекарва часове в социалните мрежи, реди пасианси или се занимава с други игри, провежда безброй разговори по телефона или просто блее в монитора. Да, всеки офис има от онази порода "мързелив колега", който прави всичко възможно, но не и да работи, докато вие вършите задачите на пълни обороти. Тези хора винаги се опитват да се измъкнат от работа, а ако не успеят, бягат от отговорност и поемат по-леките задачи на работното място.

Разбира се, този човек и действията му могат да вбесят всеки. Няма как да не ви се е случвало. Въпреки това непрестанните караници и забележки няма да свършат работа, а само могат да напрегнат обстановката.

Когато обаче мързеливият колега не помага и не работи, то почти сигурно е, че ви пречи. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите със ситуацията.

Като за начало е добре да обърнете внимание на самия себе си. Не позволявайте да се разсейвате или да губите голяма част от деня си, като се фокусирате върху факта, че някой до вас си рови във Facebook или си говори по телефона.

Информирайте шефа за ситуацията. Понякога трябва да забравите за колегиалността в името на своето и благото на екипа и да проведете разговор с вашия началник. Но имайте и едно наум, тъй като подобни действия може да ви поставят в неловка ситуация пред колегите ви. Ако предприемате тази стъпка, първо я обмислете добре и не бъдете емоционални в своите изказвания.

Най-голямата ви грешка би била, ако започнете да вършите работата и задълженията на някого, който не го е направил. Не забравяйте, че това е чужда отговорност. А и така шефовете никога няма да разберат, че в екип от 5-ма само 4-ма работят. От друга страна, ще се натоварвате двойно повече.

Не подражавайте на мързеливия колега. Независимо, че му се разминават всякакви наказания, това не е основание и вие да тръгнете по неговия път. Не се превръщайте в нещо, което не одобрявате. По-скоро използвайте възможността да се издигнете и да се превърнете в лидер на екипа.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти