21 научени неща и една седмица живот на интернет валута
18.05.2013 | 13:30
21 научени неща и една седмица живот на интернет валута
Да живееш на биткойн е перфектен начин да загубиш тегло

Сред ожесточени дебати относно интернет валутата в лицето на биткойн (bitcoin), Кашмир Хил от списание „Форбс“ прави интересен експеримент. Колумнистката решава да живее една седмица само и единствено на биткойн – без каквито и да е изключения. Какво се случва?

Оказва се, че е възможно да живееш седмица в Сан Франциско само на биткойн. На Хил ѝ е коствало близо 4,85 биткойна, макар че на моменти ситуацията е била крайно напечена. Три от общо четирите търговеца, на които тя е разчитала за осигуряването на храна, са започнали да приемат валутата едва през последния месец.

Хил отбелязва и едно от най-големите притеснения за биткойн – неговата нестабилност. Резервът ѝ от 5 биткойна е паднал за отрицателно време от 140 щатски долара до 90 долара, като рекордно ниското му ниво пада до безумните 56 долара.

Наред с всичко друго фактор е и незапознатостта на голяма част от хората с биткойн като валута и средство за разплащане. За Хил това се оказва и нейния хазяин, което допълнително усложнява ситуацията ѝ. Оказва се, че да обясниш на тези хора какво е биткойн и как точно се вписва в икономиката, е трудна задача. Най-лесни са опитите да го етикираш като "местната валута на интернет“, „недържавни виртуални пари“ или нещо подобно, но процесът пак е сложен за схващане от непосветените.

Към момента общо 11 милиона биткойна са пуснати в обращение. Общият им брой е планиран да бъде едва 21 милиона и тази численост се очаква да бъде постигната до 2140 година.

Хил насмешливо доуточнява, че да живееш на биткойн е перфектен начин да загубиш тегло. Поради непопулярността на виртуалните пари, си принуден да ограничиш бюджета си, ерго – и яденето. Повечето превозвачи пък не приемат биткойн и поради това се налага да ходиш или да караш колело до откат. Колумнистката насмешливо изтъква, че е смъкнала близо 2 килограма и половина за седмицата на живот на биткойн.

Въпреки непопулярността си, биткойн разполага с фанатична и безумно лоялна потребителска база. Хил сравнява употребяващите онлайн валутата с вегъните в тяхната отдаденост на нишата, която се е създала. А това може да е успешно стъпало към по-добра реализация на децентрализираната валута.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти