8 съвета как да се обличаме за интервю за работа
28.01.2014 | 10:30
8 съвета как да се обличаме за интервю за работа
Външният вид по време на първата среща с работодателя е много важен

Външният вид по време на интервю за работа е от изключително значение. Именно облеклото издава какъв човек сте всъщност. Поради това изборът на дрехи за тази важна среща е от ключово значение при представянето ви като подходящ кандидат за съответната позиция.

През последните 10 – 15 години се наблюдава по-небрежен подход при избора на облекло за работното място, включително и по време на интервю. С началото на икономическата криза обаче това се промени. Хората започнаха да се обличат така, че да се отличават от другите кандидати. Забелязва се тенденцията на ключови позиции да се наемат хора според това как са били облечени по време на интервюто. Много често изборът на подходящи дрехи за тази първа среща се приема като „тест“ за познанието на кандидата за компанията и дейността й.

В тази връзка изданието „Форбс“ публикува 8 съвета при избора на облекло за интервю за работа, които ще ви помогнат да направите добро впечатление на събеседника си.

  1. Подходящото облекло за интервю трябва да е съобразено с индустрията, в която действа компанията, за която кандидатствате, както и с географския регион и времето от годината.
  2. Отделете време за проучване на компанията и сферата, дори за конкурентите й, за да можете да изберете подходящите дрехи за първата среща с работодателя или с представител на фирмата.
  3. Ако все още не сте сигурни какво да облечете, обадете се на отдел „Човешки ресурси“ в самата компания и попитайте какво е препоръчително да носите.
  4. Ако имате някакви съмнения, се облечете по-официално. По-добре е така, отколкото да сте с прекалено небрежно облекло.
  5. Нямате подходящи дрехи? Отидете в голям магазин и поискайте помощ от продавач-консултантите. Те винаги ще ви помогнат.
  6. Уверете се, че дрехите ви са чисти и изгладени.
  7. Избягвайте да носите парфюм.
  8. Носете грим или бижута, само ако са съобразени със сферата на дейност на компанията.

Помислете за образа, който искате да създадете по време на интервюто и след това изберете облекло, което да направи добро впечатление и да е съобразено с времето от годината, географския регион и компанията/сферата на дейност.

Ако мъж се облече с тъмен костюм през август, за да кандидатства за строителен работник, събеседникът му ще си помисли, че си е изгубил ума. Защо? Облеклото му е неподходящо не само за позицията и за самата индустрия, но и за региона и времето от годината. Така че следващият път, когато ви предстои интервю за работа, отделете нужното време за избор на подходящо облекло.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти