Брюксел разшири санкциите за руските компании, строили моста до Крим
31.07.2018 | 13:15
econ.bg
Брюксел разшири санкциите за руските компании, строили моста до Крим
Решението, взето в понеделник, е публикувано днес в официалния вестник на съюза. В списъка попадат и компании като "Мостотрест и "Стройгазмонтаж", които са подложени на санкции от САЩ

Европейският съюз обяви, че разширява обхвата на санкциите срещу Русия с компаниите, които са получили от държавата договори за строителството на моста до анексирания Крим през Керченския проток.

Решението, взето в понеделник, е публикувано днес в официалния вестник на съюза. В списъка попадат и компании като "Мостотрест и "Стройгазмонтаж", които са подложени на санкции от САЩ. Те се контролират от Аркадий Ротенберг - един от най-приближените на президента Владимир Путин.

Другите имена са АО "Институт Гипростроймост - Санкт-Петербург", АО "Судостроительный завод "Залив", ООО "Стройгазмонтаж – Мост" и АО "ВАД".

Решението е взето "в рамките на европейската политика за непризнаване на незаконното анексиране на Крим и Севастопол". Затова строителството на моста се оценява като "поредното действие, подронващо териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

"Строителството на този мост и официалното му откриване на 15 май 2018 г. са ключови символични стъпки на консолидиране на контрола от Руската федерация над незаконно анексираните Крим и Севастопол, както и допълнително изолиране на полуострова от Украйна", се казва още в решението.

 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти