Дружеството НИТИ настоява да бъде извадено от списъка за приватизация
27.10.2014 | 17:00
Дружеството НИТИ настоява да бъде извадено от списъка за приватизация
Компанията регистрира печалба през последните четири години

Държавното дружество за наука, изследвания, технологии и инженеринг-НИТИ в Казанлък настоява депутатите от 43-тото Народно събрание да го извадят от списъка за приватизация. Това обяви Христо Христакиев, който е зам.-директор на дружеството. Той коментира, че за последните четири години компанията е била на печалба и е покрила сериозна част от своите дългове.

Тя се занимава основно с производството на оръжия и боеприпаси в България. Дружеството влиза в списъка за приватизация през 2006 година. Тогава регистрираните загуби са били повече от 4 млн. лева. Продажната му цена е била в размер на 6, 100 мил. лв.

Втората продажба се обявява през 2013 година, но до търг не се стига. На 23 май 2014 година Агенцията по приватизация обявява процедура за избор на оценител, а на 18 август изпълнителният директор на НИТИ е информиран, че дружеството е оценено на 1 милион и 800 хиляди лева, съобщават от БНР.

По думите на Христакиев 80 на сто от цената на дружеството може да бъде изплатена с компенсаторни инструменти, които се търгуват на 50% от номинала си. Той задава въпроса защо, когато задълженията на НИТИ са почти изплатени, дружеството трябва да бъде продадено на безценица.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти