Инвеститор в "Юбер" заведе дело срещу основателя на компанията
11.08.2017 | 15:55
econ.bg
Инвеститор в "Юбер" заведе дело срещу основателя на компанията
Инвеститорът, американската компания "Бенчмарк кепитъл", е подала иск в съда в Делауер срещу Травис Каланик

Голям инвеститор в "Юбер" (Uber) реши да изправи пред съда основателя и бивш генерален директор на компанията Травис Каланик, обвинявайки го че е прикрил нередности, подвеждайки борда на директорите, за да си върне отново ръководния пост, предадоха световните агенции.

През юни Каланик се оттегли от шефското кресло в компанията след поредица скандали и лична трагедия (майка му загина при инцидент с лодка). След това се появиха съобщения, че причина за оттеглянето е искане за оставката му от петте най-големи инвеститори в компанията.

Инвеститорът, американската компания "Бенчмарк кепитъл" (Benchmark Capital), е подала иск в съда в Делауер срещу Каланик. В документа се посочва, че бившият шеф на компанията, който още е член на съвета на директорите на "Юбер", се опитва да внедри в този ръководен орган свои хора. В документа се отбелязва, че Каланик се опитва да не допусне подробен анализ на работата си като ръководител на "Юбер", а също така и да си върне поста генерален директор..

В "Бенчмарк кепитъл" предполагат, че бившият шеф на "Юбер" по този начин нарушава условията, при които е напуснал поста. Инвеститорът също така настоява, че Каланик трябва да бъде лишен от членство в съвета на директорите и от възможността да оказва влияние върху компанията.

"Юбер" в момента търси нов изпълнителен директор.

Рядкост е инвеститор от Силициевата долина да съди централна фигура в някой от собствените си стартъпи. "Бенчмарк кепитъл" е един от първите инвеститори в "Юбер" и посочва, че притежава 13 процента от компанията, а контролира 20 процента от акциите с право на глас, отбелязва "Ройтерс".

Каланик разпространи изявление, определящо делото срещу него като неоснователно и пълно с лъжи и неверни твърдения.

Съдебният спор отваря нова глава в сагата с неволите на "Юбер", която хвърли сянка върху бъдещето на най-скъпия в света стартъп, чиято пазарна стойност е 68 милиарда долара. Проблемите на компанията са свързани с дело за търговска тайна с подразделението за безпилотни автомобили на "Алфабет" (Alphabet) "Уеймо" (Waymo), което доведе до напускането на важен инженер и спъна програмата за автономни автомобили на "Юбер".

Към това се прибавят обвиненията за сексуален тормоз в компанията, довели до вътрешно разследване и освобождаването на няколко ръководни служители. А също така и неадекватното поведение на Каланик и други ръкодовители при случая с изнасилената от шофьор на "Юбер" индийка.

"Юбер" предлага онлайн услуга за организиране на автомобилен превоз чрез мобилно приложение, като се използват шофьори с частни автомобили. Компанията с централа в Сан Франциско е основана през 2009 година от Каланик и Гарет Кемп. Сега "Юбер" работи в близо 80 страни и над 500 града.

Компанията работеше и в България, но с решение на Комисията за защита на конкуренцията дейността й бе спряна през октомври 2015 г. По-късно фирмата обяви, че започва изграждането на логистичен център в България.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти