Клиентите на EVN България са потребили по-малко ток от миналата година през празниците
28.12.2017 | 12:40
econ.bg
Клиентите на EVN България са потребили по-малко ток от миналата година през празниците
Компанията напомня отново за важните фактори, които влияят на консумацията на електроенергия от домакинствата през зимата

Оперативните данни на EVN България показват, че в периода 23 декември – 27 декември 2017 г. клиентите на дружеството са консумирали общо 144 115 MWh (мегаватчаса) електроенергия. Тези стойности са по-малки от потреблението през тези дни на 2016 г., когато са консумирани общо 154 785 MWh. 

Върховият товар по електроразпределителната мрежа през отминалите празнични дни е регистриран вечерта на 23 декември 2017 г., когато е бил 1 636 MW (мегавата), сочат диспечерските данни на дружеството. За сравнение върховият товар за този период на 2016 г. е регистриран също на 23 декември и е бил 1 676 MW (мегавата). 

EVN България напомня, че особено през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:

индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство

използва ли се в имота електроенергия за отопление

външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%

брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището 

състояние на жилищната сграда/имот - налице ли са енергийноефективни мерки в сградата/имота

вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност и др. 

Всеки клиент може периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от измервателния уред (електромер). 

Специалистите в диспечерските центрове на компанията осъществяват денонощен мониторинг на мрежата. Общо 75 дежурни екипа са в постоянна готовност да работят при зимни условия за нормализиране на захранването в случаи на необходимост. Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти