Международен консорциум е кандидат за гръцкия газов оператор DESFA
26.02.2018 | 11:55
econ.bg
Международен консорциум е кандидат за гръцкия газов оператор DESFA
Споразумението за закупуване на акции от DESFA, което е и едно от условията на плана за международно финансово стабилизиране на страната трябва да бъде подписано през април

Консорциум, включващ румънската държавна компания Transgaz и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), под ръководството на испанската компания Reganosa е един от двамата кандидати за 66 % от оператора на гръцката газоразпределителна мрежа DESFA, става ясно от прессъобщение на гръцкия Фонд за приватизация на активи– HRADE. Според гръцката агенция, две са подадените обвързващи оферти за придобиване на 66 % от акционерния капитал на  Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA) – 31 % собственост на HRADE и 35% собственост на HELPE.

Вторият кандидат е консорциум от италианската компания Snam, испанската Enagas Intermdcional и белгийската Fluxys.

Според  EnergyWorld Magazine за Transgaz това е първата голяма стъпка на компанията извън Румъния и то в област, доминирана от руския  газов гигант  „Газпром“, който е и основен доставчик на страните от региона.

Споразумението за закупуване на акции от DESFA, което е и едно от условията на плана за международно финансово стабилизиране на страната трябва да бъде подписано през април. Продажбата, според очакванията пък трябва да приключи до месец юни.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти