Московски разпореди проверка на "Уиз ер"
31.08.2017 | 15:55
econ.bg
Московски разпореди проверка на "Уиз ер"
Разпореждането е във връзка със зачестилите случаи на продажба на повече седалки от наличния капацитет на унгарския авиопревозвач, изпълняващ полети до и от България

По разпореждане на министъра на транспорта Ивайло Московски Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" ще извърши проверка на ситуацията с полетите на авиокомпания "Уиз ер" (Wizz Air), съобщиха от ведомството.

Разпореждането е във връзка със зачестилите случаи на продажба на повече седалки от наличния капацитет на унгарския авиопревозвач, изпълняващ полети до и от България.

Инспекторите ще извършат така наречените SAFA (Safety Assessment of Foreign Aircraft) проверки, които обхващат безопасността на полетите, техническото състояние на въздухоплавателните средства, документацията и екипажите на превозвача, както и дали компанията е спазила своите задължения за гарантиране правата на пътниците.

Българската страна няма правомощията да извършва цялостни проверки на дейността на авиокомпании, регистрирани на територията на друга държава, посочват обаче от ведомството.

Въздухоплавателната администрация освен това ще изпрати официално искане до унгарските авиационни власти, които са надзорен орган на Wizz Air, за извършване на пълна проверка на авиокомпанията и обяснение за причините за възникналата ситуация.

Междувременно от превозвача обясниха, че е законна практиката да се продават повече седалки от наличните в самолетите, защото винаги имало пътници, които не използват билетите си. На хората, чието пътуване е било отложено, са предложени компенсации.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти