Омбудсманът осъди „Топлофикация - София“
27.02.2019 | 09:00
econ.bg
Омбудсманът осъди „Топлофикация - София“
Съдебната сага започна през есента на 2016 година, когато от дружеството отказаха да предоставят на Манолова исканите от нея данни по Закона за достъп до обществената информация

Омбудсманът Мая Манолова осъди „Топлофикация-София“ заради отказа, вече три години, да информира обществения посредник за какво се разходват таксите за т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които дружеството събира от свои клиенти-длъжници.

Съдебната сага започна през есента на  2016 година, когато от дружеството отказаха да предоставят на Манолова исканите от нея данни по Закона за достъп до обществената информация. Мотивът за отказа - данните не попадали в приложното поле на закона. Миналата година съдът отмени мълчаливия отказ на изпълнителния директор на "Топлофикация", като преписката бе върната за произнасяне. Последва решение на "Топлофикация", в което шефът ѝ отново отказа да предостави исканата информация.

Със свое решение от понеделник Административния съд-София-град е отменил този отказ и е изпратил преписката на изпълнителния директор за предоставяне на информацията, изрично и изчерпателно посочена в заявлението на омбудсмана.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

По информация на Манолова, само през 2015 година, "Топлофикация-София" е събрала 15 милиона лева от столичани чрез започнати дела срещу 21 000 абоната.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти