От БДЖ очакват нови мотрисни влакове в края на мандата на кабинета
03.04.2018 | 10:10
econ.bg
От БДЖ очакват нови мотрисни влакове в края на мандата на кабинета
Това обяви в интервю за БНТ Владимир Владимиров, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ"

За "БДЖ - Пътнически превози" ще бъдат купени нови мотрисни влакове на два етапа - на първия етап 41 нови мотрисни влака и на втория - 44. Това обяви в интервю за БНТ Владимир Владимиров, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ".

"Започва процес на инвестиции в "Пътнически превози". Ние сме се фокусирали в момента на поръчката за тези 41 мотрисни влака и за осигуряването на необходимото финансиране, за да се случи този проект", каза той и допълни, че след около месец процедурата ще започне.

"Очакваме в края на мандата на това правителство да има нови мотрисни влакове по линиите на България", каза Владимиров. По думите му следващото правителство "трябва да започне да мисли за втория етап - тези 44 мотрисни влака, за да може с общия състав от 85 мотрисни влака с по-добрите скорости железницата да придобие един средно европейски вид."

Владимиров обяви, че при последния инцидент, при който избухна пожар във влака София - Бургас при влизане в гара Коньово, а огънят изпепели два вагона, се работи по всички хипотези. "Ние също имаме назначена проверка, тоест осъществяват се две проверки - една от министерството на транспорта и една вътрешна проверка от службите за безопасност на БДЖ", каза той.

Вагоните са били ремонтирани преди 3 години, те са преминали през голям заводски ремонт, а освен това на 6 месеца минават на техническа експертиза за електрическата инсталация, обясни Владимиров и допълни, че "малък преглед" се прави всеки ден. По думите му това са вагони, които "отговарят на абсолютно всички изисквания, свързани с безопасността и условията за движение по релсите на България".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти