Печалбата на Lenovo се сви наполовина
13.08.2015 | 11:50
Печалбата на Lenovo се сви наполовина
Акциите на компанията се сринаха с 9%

Акциите на най-големия производител на компютри в света – Lenovo, се сринаха с 9% в четвъртък (13 август), след като китайската компания обяви рекордни загуби в отчета за първото си фискално тримесечие. Печалбата се срина на годишна база с цели 51% достигайки 105 млн. долара. Анализаторите обаче предвиждаха по-сериозен спад от 59 на сто, предава Би Би Си.

През миналата година Lenovo купиха Motorola за 3 млрд. долара. Това явно се е оказало грешен ход от страна на китайската фирма, която от известно време се пробва да се наложи на пазара на смартфони. Продажбите на телефони с марката Motorola са се свили с една трета.

От Lenovo коментираха, че лошите финансови резултати се дължат на проблемите на пазара за мобилни устройства в Китай. За първото фискално тримесечие технологичната компания отчита загуби от около 300 млн. долара.

Междувременно от ръководството на фирмата планират съкратяването на 3200 работни места. Чрез тази стъпка Lenovo ще се пробва да спести близо 650 млн. долара през второто полугодие на 2015 г.

"Фирмата е изправена пред своята „най-трудна пазарна среда през последните години“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Ян Янкин. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти