Топ 10 на най-скъпите коли
10
16.05.2013 | 09:40
Топ 10 на най-скъпите коли
Автомобилната индустрия далече не е в разцвет, но това не значи, че богатите не могат да се поглезят

Както преди сме писали, автомобилната индустрия в Европа (и у нас), далеч не е в разцвет. Намаленото търсене поради кризата предизвиква големи главоболия за автомобилните концерни. Въпреки това може би ще е интересно да си поговорим за коли, и най-вече – за скъпи коли. AmericanLiveWire предлага топ 10 на най-скъпите автомобили – от Maybach през Bugatti до Aston Martin, които може да разгледате в галерията.

На десето място се нарежда Ferrari Enzo с 670 хиляди долара стойност. Enzo вдига до 349 километра в час и е доста популярна спортна кола. Ускорението от 0 до 100 км/час се постига за 3,4 секунди. Понеже тиражът е бил ограничен до 400 бройки, в момента търговете на Enzo са доста ожесточени и нищо чудно да срещнете някой и друг автомобил за над 1 милион долара на тях.

McLaren F1 също трябва да ви е добре познато возило. През вече далечната 1994 година, този автомобил бе най-скъпото и бързо возило. И въпреки условната си овехтялост, колата предлага впечатляващи статистики като 386 км/час максимална скорост и ускорение от 0 до 100 км/час за 3,2 секунди. Цената му е "скромна" и отрежда девето място с едва 970 хиляди долара.

Осми е Hennessey Venom GT Spyder за 1 милион и 100 хиляди долара. С ускорение от 0 до 100 км/час за 2,5 секунди и привлекателна визия, автомобилът закономерно намира място в класацията.

Maybach влизат в класацията на седмо място с модела си Landaulet за 1 милион и 380 хиляди долара. Колата е най-скъпият седан на пазара и ускорява от 0 до 100 км/час за 5,2 секунди. Често се говори, че Landaulet е създаден специално за главни изпълнителни директори на корпорации или поне за мениджъри, които разполагат със свой личен шофьор.

Шестата позиция е запазена за Koenigsegg Agera, струваща 1 милион и 600 хиляди долара. Agera ускорява от 0 до 100 км/час за 2,8 секунди, като максималната ѝ скорост е 418 км/час. Възможно е тя да бъде увеличена до 434 км/час, но компанията ще иска от купувача удостоверение, че се е съгласил на подобна мярка – ако нещо лошо се случи с автомобила.

Тази класация няма как да мине и без Lamborghini. На пето място стои Reventon отново с цена от 1 милион и 600 хиляди долара. Моделът е най-бързото Lamborghini и ускорява за 3,3 секунди, с максимална скорост 339 км/час. Дизайнът му, както и фактът, че са пуснати точно 20 бройки по света, определят високата му цена.

Четвърти е Aston Martin One 77 с 1 милион и 850 хиляди долара. 750 конски сили, ускорение от 0 до 100 км/час за 3,4 секунди, както и максимална скорост от 354 км/час. А, да – и естествено, качеството с щампа Aston Martin.

Челната тройка започва с Bugatti Veyron Super Sports за 2,6 милиона долара. Автомобилът е надграждане на базовия модел Veyron, който също не е никак евтин със своите 1 милион и 700 хиляди долара цена. Super Sports версията ускорява за завидните 2,5 секунди и стабилните 430 км/час максимална скорост.

3,5 милиона долара пък струва Lykan Hypersport. Автомобилът бе представен преди няколко месеца на престижното Qatar Auto Show. 751 конски сили позволяват ускоряване от 0 до 100 км/час за 2,8 секунди и максимална скорост от 395 км/час. Двигателят на колата е дело не на кой да е друг, ами на самите Porsche.

Ако си мислите, че Maybach ще се отчете само на седмо място, се лъжете. Победителят е именно Maybach Exelero с меко казано смущаващата цена от 8 милиона долара. Историята на първообраза на Exelero e интересна и датира още от 1939 година. Тогава Dörr & Schreck обявяват завършения модел Maybach SW 38, но поради избухването на Втората световна война той е загубен. Е, в момента Exelero е тук и може да ви смае с два факта – мощността си от 700 конски сили, или пък факта, че съществува само един модел в света.

ГАЛЕРИЯТА НА ECON.BG


Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти