Финансовият регулатор започва проверка на "Еврохолд"
24.04.2019 | 16:40
econ.bg
Финансовият регулатор започва проверка на "Еврохолд"
Предвид високия обществен интерес към сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, Комисията за финансов надзор се самосезира и започва проверки в "Еврохолд България" АД и в основни дружества от финансовия холдинг

Предвид високия обществен интерес към сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, Комисията за финансов надзор се самосезира и започва проверки в "Еврохолд България" АД и в основни дружества от финансовия холдинг. Това се съобщава на сайта на регулатора.

В него се посочва, че основната цел на комисията е да провери финансовото състояние и капацитет на холдинга "с оглед бъдещите придобивания, включително на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД".

Тъкмо финансовият капацитет бе повод за критика към "Инерком" на Гинка Върбакова, тъй като компанията й - кандидат за българския бизнес на ЧЕЗ, имаше капитал от 50 хил. лв., а искаше да придобие бизнес за милиарди. КФН не е проверявала "Инерком", която не е и публична компания, тоест не попада в обхвата на този регулатор.

По закон електроразпределителните дружества са част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. С предприетите от комисията действия по проверка на получилия ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България – "Еврохолд България" АД, КФН спазва своето обещание за стриктен надзор по отношение на поднадзорните лица и публични дружества, както и прозрачна и навременна комуникация с обществеността, се посочва в съобщението на финансовия надзор.

За назначените проверки са информирани прокуратурата и ДАНС, като те ще бъдат уведомени, както за резултатите от проверките, така и своевременно, ако се констатират факти и обстоятелства, навеждащи на заключения за извършени нарушения, обявява комисията.

Преди дни се разбра, че ЧЕЗ е избрала за предпочитан купувач на бизнеса си в България "Еврохолд" АД, а междувременно прекрати подписания преди повече от година предварителен договор за покупка с "Инерком". 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти