"Банка на СИВ" мести централата си от Москва в Будапеща
21.11.2018 | 17:00
econ.bg
"Банка на СИВ" мести централата си от Москва в Будапеща
Международната инвестиционна банка (МИБ) , създадена през 1970 г. в Москва като като банка на тогавашния Съюз за икономическа взаимопомощ (СИВ) на държавите от Източния блок, мести централата си в Будапеща

Международната инвестиционна банка (МИБ) , създадена през 1970 г. в Москва като като банка на тогавашния Съюз за икономическа взаимопомощ (СИВ) на държавите от Източния блок, мести централата си в Будапеща. Освен това тя ще се обедини с друга банка с централа в Москва - Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), създадена през 1963 г. с цел да улесни разплащанията в преводни рубли на страните от Блока.

България членува в двете банки от създаването им. В първата днес тя участва заедно с Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия, а във втората - с Виетнам, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия и Чехия (Куба и Унгария напуснаха през 2013 г. - бел. ред.)

Днес Министерският съвет одобри позициите на българската делегация за заседанията на ръководствата на двете банкови структури, които ще се състоят между 3 и 6 декември във Варадеро, Куба, съобщи правителствената пресслужба. В дневния ред освен преместването на централата е и концепцията за създаването на банкова група. Ще бъде обсъдена и програма за капитализация на МИС до 2022 г.

България ще изрази подкрепа за предприеманите стъпки от двете международни финансови институции за подобряване на икономическата им ефективност, за реализиране на балансирано консолидиране на потенциала

им, включително на тяхната ресурсна база и натрупания опит за целите на динамичното им развитие в изпълнение на техните мисии и за създаването на основи за стратегическо партньорство в полза на техните акционери, се казва в правителственото съобщение.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти