"Нафтогаз" е начислил 100 млн. долара глоба на "Газпром" заради неизпълнение на арбитражните решения
05.09.2018 | 14:20
econ.bg
"Нафтогаз" е начислил 100 млн. долара глоба на "Газпром" заради неизпълнение на арбитражните решения
Стокхолмският арбитражен съд излезе през декември и февруари с решения по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ по отношение на договорите за доставка и транзит на природен газ, като задължи руския газов монополист да изплати на украинската компания

Начислената глоба от страна на „Нафтогаз“ на „Газпром“ заради неизпълнението на решенията на Стокхолмския арбитражен съд вече е достигнала до 100 млн. долара. Това заяви в интервю за „Пети канал“ главният търговски директор на „Нафтогаз Украйна“ Юрий Витренко, цитиран от деловото издание 3e-news.net.

„Вече достига до около 100 млн. долара, както вие казвате глоби. Ако например, се оценят и разходите за съдебните изпълнители, то фактически става въпрос за стотици милиони долари, които „Газпром“ ще бъде принуден да заплати заедно с дълга от два и половина милиарда долара“, цитира Витренко сайтът на телевизията.

Стокхолмският арбитражен съд излезе през декември и февруари с решения по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ по отношение на договорите за доставка и транзит на природен газ, като задължи руския газов монополист да изплати на украинската компания 2,56 млрд. долара. „Газпром“ от своя страна обжалва решенията през март, а през месец май поиска пълна отмяна на решението за транзит. Украйна от своя страна заяви на 30 май, че е подала документи за запор на активи на руската компания в Швейцария, на 5 юни в Нидерландия и на 19 юни във Великобритания.

//

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти