"Росатом": Интересът към нови АЕЦ по света рязко намаля
21.06.2017 | 11:45
econ.bg
"Росатом": Интересът към нови АЕЦ по света рязко намаля
В Турция за първата в страната АЕЦ "Росатом" започва да работи с трима частни партньори

Световният пазар за новия ядрени централи рязко се сви и след като изпълни възложените му поръчки руският ядрен холдинг "Росатом" може да остане без обекти за строителство в чужбина.

Това заяви Вячеслав Першуков, зам.-генерален директор на корпорацията, цитиран от "Интерфакс".

На форума Технопром-2017 в Новосибирск той обясни, че възможностите за изграждане на нови големи АЕЦ зад граница са практически изчерпани. "Виждаме, че пазарът се свива и за устойчиво развитие на корпорацията, за изпълнението на плановете за около 40% EBITDA към 2030г. сме длъжни да печелим извън пазара на ядрените технологии. Това е. Иначе не става."

Першуков поясни, че "средният портфейл с поръчки е огромен" - 130 млрд. долара, но вече трудно си представяме къде още можем да намерим поръчка за атомна електроцентрала".

По думите му "Росатом" преминава към операционно обслужване на тази АЕЦ като доставя гориво и ги ремонтира, но това не е достатъчно за развитието на холдинга.

До 2020-2025 година все още ще можем да намерим купувачи и възложители на традиционния ни продукт, но след това ще бъде сложно, каза Першуков. От друга страна, "интересът на островни държави към плаващи ядрени централи е огромен" и "Росатом" излиза на този пазар.

По данни на МАГАТЕ в момента се строят 60 реактора и работят 449 в 30 държави по света. Но след аварията във Фукушима много страни започнаха бързо да се отказват от ядрената енергия - Германия, Тайван и Швейцария са последните примери и дори силно зависимата от АЕЦ Франция намалява дела на тази енергия. Китай остава най-големият пазар и до 2026г. планира да утрои мощността на своите ядрени централи до 100 гигавата.

В Турция за първата в страната АЕЦ "Росатом" започва да работи с трима частни партньори - Cengiz Holding, Kolin Insaat и Kalyon Insaat. Проектът в Аккую се оценява на 22 млрд. долара, но не се съобщава какъв дял са поели турските партньори. Междуправителственото споразумение от 2010г. определя "Росатом" да контролира 51% от проекта и компанията години наред търсеше инвеститор.

Сделката бе подписана в Москва на форума "Атомекспо" и тя е първата по привличане в проект на корпорацията на голям частен инвеститор, обяви Анастасия Зотеева, генерален директор на "Русатом енерго интернешънъл".

Трите турски компании заемат около 30% от пазара на едро на енергия в Турция и се занимават с доставка и разпределение. Cengiz Holding вече строи хидротехническите съоръжения за АЕЦ Аккую в Южна Турция. Неотдавна "Росатом" получи лиценз за експлоатация на четирите 1200-мегаватови блока за срок от 49 години. Реалното им изграждане, обаче, може да започне най-рано през 2018г. с получаване на строитело разрешително. Турската страна много иска първият реактор да заработи през 2023г. в чест на 100-годишнината от основането на Турската република.

Междувременно, "Росатом" навлиза в сектори като производство на литиево-йонни батерии, малки водноелектрически централи, ветропаркове, ядрена медицина, научни центрове за ядрени изследвания, оборудване на петролно-газовата индустрия, композитни материали и др. Стратегията на холдинга е до 2030г. тези нетрадиционни засега дейности да носят не по-малко от 30% от общите приходи.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти