Huawei може да качи руска операционна система на смартфоните си
12.06.2019 | 17:35
econ.bg
Huawei може да качи руска операционна система на смартфоните си
Китайският мобилен гигант Huawei може да замени операционната система Android с руската Aurora на своите смартфони поради американските санкции. Това съобщи интернет изданието The Bell , позовавайки се на собствени източници

Китайският мобилен гигант Huawei може да замени операционната система Android с руската Aurora на своите смартфони поради американските санкции. Това съобщи интернет изданието The Bell , позовавайки се на собствени източници, предаде ТАСС.

"Китай вече тества устройства с предварително инсталирана Aurora," каза един от събеседниците на Bell, запознат с преговорите на руската и китайската страни.

Тази тема беше обсъдена от главния изпълнителен директор на Huawei Гуо Пинг и от Константин Носков, министър на цифровото развитие и комуникациите на Руската федерация в навечерието на Петербургския международен икономически форум миналата седмица, както и от руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин. Освен това се обмисля създаването в Русия на съвместно производство на чипове и софтуер за устройствата на Huawei.

Структурите на Ростелеком развиват операционната система Aurora, базирана на финландската Sailfish.

Huawei беше включен в черния списък на Министерството на търговията на САЩ като компания, която "участва в дейности, противоречащи на американската национална сигурност и интересите на външната политика". Компанията е обвинена, например, в предоставянето на услуги на Иран при заобикаляне на търговските санкции на САЩ. След като Huawei влезе в черния списък на американското правителство, Google обяви, че вече не си сътрудничи с него. В резултат на това Huawei ще загуби достъп до актуализациите на системата Android. Това е удар за Huawei, тъй като системата е пряко свързана с производството на мобилни устройства от компанията.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти