Turkish Airlines, ZTO Express и PAL Air Ltd. подписаха споразумение за партньорство
18.06.2018 | 11:15
econ.bg
Turkish Airlines, ZTO Express и PAL Air Ltd. подписаха споразумение за партньорство
Авиокомпанията прави поредна важна стратегическа стъпка преди да се премести на новото летище в Истанбул

Turkish Cargo, част от Turkish Airlines, един от най-големите дистрибутори на товари, китайската компания ZTO Express, и базираната в Хонг Конг PAL Air Ltd. сключиха споразумение за партньорство. То бе подписано в Истанбул от Илкер Айджъ, председател на борда на директорите и изпълнителния комитет на Turkish Airlines, Мейсон Лай, председател на ZTO Express, и Вивиан Лау, вицепрезидент на PAL Air Ltd. Сътрудничеството е считано не само за силен стратегически ход от страна на Турция малко преди отварянето на най-новото летище в Истанбул, но и за особено важно цялостнo решение за световния транспортен бизнес. 

„Чувствам се изключително горд да ви приветствам на церемонията по подписването на партньорското споразумение между най-големите марки на Китай и Турция. Ние, Turkish Airlines, заедно със ZTO Express и PAL Air Ltd. обявяваме подписването на Меморандум за разбирателство, за да изградим съвместно предприятие, което да функционира под името Global Express/Courier, с фокус главно върху световния пазар на електронна търговия, предоставяйки цялостни куриерски услуги от врата до врата. Щастливи сме, че предприемаме тази стратегическа крачка заедно със силното партньорство на ZTO и с нашия дългогодишен трансграничен партньор за спедиция PAL Air Ltd. от Хонг Конг. След като нашето съвместно предприятие бързо достигне до функционално и оперативно ниво, се очаква то да заеме своето място сред най-големите интегратори в света. След 5 години то ще генерира над 2 млрд. долара приходи. Очаква се растежът да продължи постепенно успоредно с ръста в търсенето на електронна търговия. Новото летище в Истанбул ще бъде открито на 29 октомври тази година и ще бъде основен работен център на Turkish Airlines. Мащабният хъб постепенно ще осигури на Turkish Cargo товарен капацитет до 4 млн. тона, като така компанията ще стане една от 5-те най-големи за въздушен товар в света. Благодарение на този център в Истанбул и чрез съвместното ни предприятие, потокът на продукти за електронна търговия в световен мащаб ще осигури максимална стойност на нашите клиенти по целия свят“, каза г-н Илкер Айджъ, председател на борда на директорите и изпълнителния комитет на Turkish Airlines.

Услугите на новото съвместно дружество, което ще се намира в Хонг Конг, ще включват всички логистични дейности, осигуряващи изпращане/доставка от врата до врата: камиони, взимане от начална точка и дистрибуция, товарен транспорт, разтоварване и доставка. Включено ще бъде още управлението на складовете, както и на веригата за снабдяване и доставка, когато това е необходимо.

ZTO е най-големият дистрибутор на товари в света и този с най-широкото покритие за експресни доставки в цял Китай. Неотдавна глобалният гигант Alibaba Group обяви, че ще закупи 10% от компанията – инвестицията, равняваща се на 1,38 млрд. долара, се очаква да приключи до края на месец юни.

PAL Air Ltd., от друга страна, стартира пощенска експресната услуга за доставка на едро, включваща краен пренос до доставчиците на услуги за търговия на дребно в Хонг Конг, Китай, Тайланд, Виетнам, Индия и САЩ.

На официалната церемония, председателят на ZTO Express Мейсон Лай коментира: „През 2017 г. годишният обем на преноса ни на товари достигна 6,22 млрд. пратки. Като най-голямата компания за експресни доставки в света, ZTO е отворена платформа, изградена върху основните ценности за „съвместно създаване и споделяне“. Иновациите и глобализацията на съвременната търговия на дребно и електронната търговия изправят логистичната индустрия в Китай пред редица нови възможности за растеж. ZTO ще продължи да затвърждава и засилва конкурентното си предимство с цел вътрешен растеж, като активно ще изследва и разширява международните пазари, на които оперира, изграждайки трансграничния бизнес като важен двигател за растеж в бъдеще. Чрез обединяването на основните силни компетенции на трите партньора и интегрирането на ключовите им ресурси, сътрудничеството ни без съмнение ще доведе до положителен напредък в областта на глобалното експресно доставяне, складирането, товарния превоз, развитието на авиационни маршрути и други сфери, които ще донесат ползи за търговците и потребителите в световен мащаб.“

От своя страна, вицепрезидентът на PAL Air Ltd. г-жа Вивиан Лау каза: „Намираме се в едно от най-вълнуващите времена в човешката история. Иновации като IoT, роботика, изкуствен интелект, 3D печат, VR/AR/MR ще разкрият безпрецедентни възможности и предизвикателства. Светът е в очакване на още едно допълнение към този списък – старта на 5G, който обещава 10 гигабита в секунда, което е 100 пъти по-бързо от сегашната технология 4G. Всичко това ще подпомогне още повече вече силно популярната електронна търговия. PAL има честта да участва заедно с двата световни гиганта Turkish Airlines и ZTO в създаването на тристранно предприятие, което ще отключи най-доброто от три свята. Turkish Airlines, ZTO и PAL очакват с нетърпение създаването на този интегратор от световна класа. “

Заедно с набиращата все по-широка популярност електронна търговия, индустрията на глобалните експресни куриерски услуги продължава да показва изключителни темпове на растеж. През 2016 г. тя е реализирала приходи от близо 260 млрд. щатски долара, като се очаква те да се увеличат до 340 млрд. през 2020 г. и да достигнат над 400 млрд. през 2023 г. 

Като авиокомпанията, летяща до над 300 дестинации в 121 държави, Turkish Airlines ще разшири обхвата на своята дейност и ще осигури безпроблемно обслужване на клиентите си, а в същото време ZTO и Pal Air Ltd. ще разширят пазарния си фокус от Китай към световните пазари, като използват глобалната популярност и мрежа на авиокомпанията.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти