Борис Джонсън: Ако стана премиер, Великобритания ще напусне ЕС на 31-ви октомври с или без сделка
03.06.2019 | 16:20
econ.bg
Борис Джонсън: Ако стана премиер, Великобритания ще напусне ЕС на 31-ви октомври с или без сделка
Борис Джонсън, считан за основен претендент в надпреварата за следващ премиер на Великобритания, обеща в понеделник да изведе страната от Европейския съюз на 31-ви октомври със или без сделка

Борис Джонсън, считан за основен претендент в надпреварата за следващ премиер на Великобритания, обеща в понеделник да изведе страната от Европейския съюз на 31-ви октомври със или без сделка, стартирайки кампанията си за лидер на управляващата Консервативна партия чрез видео послание, съобщава БНР.

Настоящият премиер Тереза Мей трябва да подаде своята оставка в петък (7-и юни), след като тя не успя да осъществи Брекзит навреме, оставяйки след себе си разделена нация и парламент без консенсус относно пътя напред на петата по големина икономика в света.

Борис Джонсън, бивш външен министър, който подаде преди време оставка в знак на протест срещу начина на водене на процеса на Брекзит от страна на Тереза Мей, е фаворит на букмейкърите да спечели надпревара за лидер на Консервативната партия и за следващ премиер на Обединеното кралство.

"Ако поема управлението, ние ще излезем от Европейският съюз на 31-ви октомври с или без сделка", заяви той във видео, публикуван в Туитър, даващо начало на неговата кампания за нов партиен лидер, съобщава Ройтерс.

Видеото, което представлява сбор от клипове на Джонсън, в които той разговаря с гласоподавателите, както и негов монолог, изпратен директно до Камерата на представителите, е първият му истински залп в лидерската битка, наброяващата досега 13 претенденти и можеща да отнеме два месеца, преди да бъде определен крайният победител.

"Намалете някои данъци и ще получите повече пари", заяви той, като същевременно настоя за повече инвестиции в образованието, инфраструктурата и здравеопазването.

"Сега е моментът да обединим нашето общество и да обединим нашата страна. Да изградим инфраструктурата, да инвестираме в образованието, да подобрим околната среда и да подкрепим нашата фантастична здравна система", каза той.

През изминалия уикенд президентът на САЩ Доналд Тръмп, който пристигна тази сутрин на държавна визита в Обединеното кралство, заяви пред британска медия, че Борси Джонсън "би свършил много добра работа" както премиер-министър.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти