Днес ще станат ясни кандидатите за поста на Тереза Мей
10.06.2019 | 14:40
econ.bg
Днес ще станат ясни кандидатите за поста на Тереза Мей
Очаква се 11 депутати да се кандидатират за поста, като на този етап фаворит е бившият външен министър Борис Джонсън

Крайният срок за кандидатиране на претендентите за наследник на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия и респективно премиер на страната изтича днес в 19.00 часа българско време. Очаква се 11 депутати да се кандидатират за поста, като на този етап фаворит е бившият външен министър Борис Джонсън, съобщава БНР.

Джонсън обеща да намали данък общ доход за хората, които печелят повече от 50 000 паунда годишно, ако спечели надпреварата за наследник на Мей. По-рано той заяви, че няма да плати 39 милиарда паунда от сметката по развода, докато Брюксел не се съгласи на по-добри условия за излизането на Великобритания от ЕС.

В същото време министърът на пенсиите и трудовата заетост Амбър Ръд, която досега не се е кандидатирала, заяви, че според нея премиер трябва да стане външният министър Джереми Хънт.

Друг един от водещите кандидати - министърът на околната среда Майкъл Гоув, беше призован да се оттегли от надпреварата след признанието му, че е вземал кокаин преди 20 години.

Повечето кандидати вече изложиха своите платформи, но на практика официално надпреварата започва днес след крайния срок за номинации.

Тереза Мей, която се оттегли в петък, ще продължава да изпълнява задълженията си като премиер до избор на наследник.

Очаква се името на новия лидер да стане известно през седмицата, започваща на 22 юли.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти