Еквадор е прекратил политическото убежище на основателя на „Уикилийкс“
11.04.2019 | 17:15
econ.bg
Еквадор е прекратил политическото убежище на основателя на „Уикилийкс“
Основателят на сайта за разкрития Джулиан Асанж е задържан, след като прекара години в еквадорското посолство в Лондон

Основателят на сайта за разкрития Джулиан Асанж е задържан, след като прекара години в еквадорското посолство в Лондон, предаде АФП. Новината бе потвърдена от британския вътрешен министър Саджид Джавид, който заяви, че Асанж (47 г.) ще бъде изправен пред съд.

Британската полиция уточни, че е била поканена в посолството, след като Еквадор прекратил предоставеното убежище. Асанж живееше в дипломатическата мисия през последните 7 години. Oт декември 2017 г. той има и еквадорско гражданство.

През април 2017 г. директорът на ЦРУ Майк Помпейо нарече „Уикилийкс“ „недържавна враждебна разузнавателна служба, подстрекавана от страни като Русия“, но официални обвинения срещу Асанж не са повдигани. В последните месеци свързани с него американски граждани съобщиха, че са били разпитвани от властите. Отделно той е заподозрян в изнасилване в Швеция, където е заплашен от арест, ако посети скандинавската страна преди август 2020 г.

Президентът на Еквадор Ленин Морено съобщи, че е отнел убежището на Асанж заради негови непрекъснати нарушения на международни конвенции. От „Уикилийкс“ обявиха това решение за незаконно и потвърдиха, че еквадорският посланик е поканил полицията в сградата, за да извърши ареста.

„Еквадор незаконно е прекратил политическото убежище на Асанж в нарушение на международното право“, се посочва в съобщение в Туитър. Роденият в Австралия Асанж отказваше да напусне посолството и заявяваше, че ще бъде екстрадиран в САЩ заради дейността на сайта си.

Един от ударите на „Уикилийкс“ по Вашингтон бе публикуването на хиляди секретни дипломатически грами, изпратени от посолства в целия свят до Държавния департамент. Сайтът е критикуван за липса на критики и разкрития за Русия.

„Надяваме се правата на Джулиан Асанж да бъдат спазвани“, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече във Фейсбук ареста „ръка на „демокрацията“, която стиска гърлото на свободата“.

Асанж остава в полицейски участък в центъра на Лондон до явяването му пред съд „колкото се може да по-скоро“, се посочва в съобщение на Скотланд Ярд. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти