Италианските премиер ще представи новите бюджетни предложения до часове
04.12.2018 | 11:50
econ.bg
Италианските премиер ще представи новите бюджетни предложения до часове
Сериозните спорове между управляващите в Рим и Брюксел набраха скорост през последните седмици, след като проектобюджетът на Италия заложи на нарастване на дефицита до 2,4% от БВП през 2019 г. спрямо 1,8% през настоящата година

Италианският премиер Джузепе Конте ще представи новите бюджетни предложения през следващите няколко часа, за да бъде избегната наказателната процедура на Европейската комисия при прекомерен дефицит, заяви самият той пред ежедневника Avvenire, цитиран от БНР.

Сериозните спорове между управляващите в Рим и Брюксел набраха скорост през последните седмици, след като проектобюджетът на Италия заложи на нарастване на дефицита до 2,4% от БВП през 2019 г. спрямо 1,8% през настоящата година.

Европейската комисия отхвърли този бюджет, заявявайки, че плановете няма да намалят големия държавен дълг на Италия, както се изисква от правилата в еврозоната, и призова Рим да направи ревизия, за да предотврати наказателната процедура, която в крайна сметка може да доведе до налагането на сериозни по размер глоби.

Джузепе Конте отбеляза, че новото бюджетно предложение би могло да включва по-нисък от очакваното бюджетен дефицит, но самият той не разкри подробности относно новия проектобюджет. Според него Европейската комисия ще трябва да обмисли сериозно новите бюджетни предложения.

В същото време друг италиански вестник - Il Messagero съобщи, че е научил, че европейската администрацията в Брюксел няма да приеме дори предложение за съкращаване на бюджетния дефицит до 2% от БВП. Според вестник La Stampa пък държавните разходите, заложени в бюджета за догодина ще трябва да бъдат намалени с 12 млрд. евро.

По план Долната камара на парламента на Италия трябва в сряда да започне дебати по проектобюджета на страна, според информация, предоставена от агенция ANSA.

От своя страна еврокомисарят по икономическите Пиер Московиси заяви във вторник, че ЕК очаква конкретни и "надеждни" ходове от Италия за преразглеждане на проектобюджета за 2019-а година, който понастоящем е в нарушение на правилата на ЕС.

Той допълни, че преговорите с Рим вече са по-интензивни, но подчерта, че Комисията "очаква повече подробности". "Нуждаем се от ангажименти, които трябва да бъдат надеждни", посочи Московиси на днешна пресконференция.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти