Мая Манолова: От последна надежда омбудсманът се превърна в първа помощ
14.06.2018 | 17:55
econ.bg
Мая Манолова: От последна надежда омбудсманът се превърна в първа помощ
Манолова нарече екипа на омбудсмана е "екип за бързо реагиране, който е готов да се появи незабавно на място, да пресрещне проблемите, да се върне, колкото пъти е необходимо, докато възтържествува справедливостта

Със 113 гласа "за", без "против" и един "въздържал се" народните представители одобриха доклада за дейността на омбудсмана Мая Манолова за 2017 г., съобщи агенция "Фокус". В него тя описва годината с думата "битки" и заяви, че от последна надежда институцията се е превърнала в първа помощ на българските граждани.

Манолова нарече екипа на омбудсмана е "екип за бързо реагиране, който е готов да се появи незабавно на място, да пресрещне проблемите, да се върне, колкото пъти е необходимо, докато възтържествува справедливостта и докато правата на гражданите бъдат адекватно защитени".

Манолова обърна внимание, че ако допреди две години жалбите са пристигали с копие до омбудсмана, сега започват с обръщение именно към омбудсмана. Подадените жалби са с близо 30% повече в сравнение с 2016 г. и близо два пъти повече от тези през 2015 г. През 2017 омбудсманът е посетила 97 населени места по различни проблеми, отчете Манолова.

През 2017 г. 37 908 граждани са потърсили институцията за съдействие, а приетите граждани са 22 369. Броят на жалбите и сигналите към институцията са 12 635. Мая Манолова отбеляза, че за първи път през 2017 г. броят на жалбите от деца е нараснал, имало 20 такива. Тя обърна внимание, че преди встъпването ѝ в длъжност те не са разпознавали институцията като свой защитник.

Манолова коментира, че броят на жалбите, които се отнасят до правата на децата, е значително увеличен. "Това е и в резултат на кампанията за популяризиране на омбудсмана като защитник на правата на децата, която организирахме с моя екип. Реално се срещнахме с повече от 3000 ученици в 10 училища, в различни градове", заяви Манолова.

"Моят екип разработи законопроект за личната помощ, за който протестират майките на деца с увреждания", каза омбудсманът. По думите й проектът няма да реши проблемите на всички хора с увреждания, но проблемът с асистентската грижа най-вече на децата и възрастните с най-тежки увреждания може да бъде решен чрез тези правила.

Преди дни зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерския съвет Адриана Стоименова заяви, че протестиращите майки на деца с увреждания са против този закон. "Това, което много силно ни притеснява, е, че той е насочен единствено към по-тежките случаи – те са около 75 000 лица и спадат към първа група с чужда помощ. Според така разписаната финансова рамка става въпрос за сума около 1518 лв. на месец за едно лице с увреждане, което е над милиард бюджет на година. Къде остават останалите групи хора с увреждания", попита тя в интервю за Би Ти Ви.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти