Мей и Юнкер са постигнали напредък по плана за бъдещите отношения след Брекзит
22.11.2018 | 09:40
econ.bg
Мей и Юнкер са постигнали напредък по плана за бъдещите отношения след Брекзит
Днес британският премиер ще се срещне в Лондон с австрийския канцлер Себастиан Курц. Австрия в момента държи 6-месечното ротационното председателство на Съвета на ЕС

Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са постигнали напредък по Брекзит на разговори в Брюксел късно в сряда, но все още има въпроси за решаване. Това обяви след края на срещата говорител на Евросъюза, цитиран от Ройтерс.

Тереза Мей обяви, че ще бъде в Брюксел отново в събота.

Днес британският премиер ще се срещне в Лондон с австрийския канцлер Себастиан Курц. Австрия в момента държи 6-месечното ротационното председателство на Съвета на ЕС.

За неделя е насрочена среща на високо равнище на ЕС, на която лидерите на страните-членки би трябвало да се произнесат по заключителния текст на политическата декларация за бъдещите отношения.

Мей окачестви разговорите с Юнкер като конструктивни и бележещи напредък, но въпроси като риболовните права и бъдещето на Гибралтар продължават да будят загриженост.

Някои лидери като Ангела Меркел и Еманюел Макрон заявиха, че ако до неделя текст не бъде договорен, не виждат смисъл от провеждане на срещата.

Междувременно преговорите в Брюксел между двата екипа продължават с пълна сила.

Тереза Мей за днес има планирана среща и с представители на северноирландския бизнес, които по принцип подкрепят нейната сделка, защото смятат, че излизане от ЕС без сделка ще бъде с тежки последици за икономиката на провинцията.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти