Мей се среща с европейски лидери за обсъждане на Брекзит
11.12.2018 | 12:20
econ.bg
Мей се среща с европейски лидери за обсъждане на Брекзит
На среща в Брюксел Мей ще разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте. Освен това тя ще се срещне и с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне с европейски лидери в опит да спаси сделката за Брекзит, която по-рано беше договорена с Брюксел, но която среща сериозна съпротива от страна на британските депутати.

На среща в Брюксел Мей ще разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте. Освен това тя ще се срещне и с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск. Срещите на Мей с европейските лидери се провеждат ден, след като Мей отложи гласуването на сделката за Брекзит в Камарата на общините заради критиката срещу т.нар. Бекстоп или предпазния механизъм, който ще се активира в случай, че Лондон и Брюксел не се споразумеят за избягването на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит. Механизмът предвижда условието Северна Ирландия да остане в митническия съюз и единния пазар, докато двете страни не постигнат съгласие за границата.

Мей се надява европейските лидери да се съгласят на промени в текста,с които да се внесат допълнителни гаранции за Бекстоп, и така да бъде успокоено мнозинството от негативно настроените британски депутати.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че предоговаряне с Великобритания не е възможно. В четвъртък започва двудневна среща на върха на Съвета по общи въпроси. Доналд Туск уточни, че в рамките на срещата на европейските лидери ще бъде обсъден вариантът за Брекзит без споразумение.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти