Мистериозният милиардер, който създаде Zara
13.12.2012 | 13:45
Мистериозният милиардер, който създаде Zara
Армансио Ортега е работохолик със собствен небостъргач, който стои настрана от журналистите

Армансио Ортега се нарежда сред най-богатите хора в света. В класацията си от август 2012 г. агенция „Блумбърг“ определя състоянието му на 47,4 милиарда долара. С това той заема почетната трета позиция сред световните милиардери, измествайки от стълбицата американския филантроп Уорън Бъфет.

Въпреки това много хора не са чували името му, макар с потребителските си навици всеки ден да добавят по няколко долара към богатството му.

77-годишният испанец е основател и собственик на модния гигант Zara, любима марка дрехи на милиони тийнейджъри (а и не само) по света.

Бранда той създава през далечната 1975 година заедно с тогавашната си съпруга Розалия Мера.

Първия магазин Zara двамата отварят в град Ла Коруня. Актуалните дрехи, изложени на ключова локация (в близост до местния универсален магазин), бързо привличат вниманието на испанците и бизнесът на семейството бързо се разраства.

През 1985 г. Ортега основава една от най-успешните модни империи в света - "Индитекс" (Inditex Group).

Днес търговецът на дребно притежава 1 500 магазина в 70 държави по целия свят.

 

112922

Армансио Ортега. Снимка: Inditex.com

Животът на Ортега, подобно на този на много милиардери, е изпълненен с любопитни факти. Представяме ви някои от тях: 

112920

Един от испанските магазини Zara. Снимка: Inditex.com

  • Ортега и настоящата му съпруга, Флора, живеят в ненабиващ се на очи апартамент в Ла Коруня, близо до ключово за Атлантическия океан пристанище. Двамата сключват брак през 2001 г.
  • Херцогинята на Уелс Кейт Мидълтън, известна с финия си вкус, е голям фен на Zara и често е снимана с тоалети от марката. Нищо чудно, че толкова момичета по света се стремят да приличат на нея.

cad87825-f755-34ff-ff7e-31a2efb64e16

Принц Уилям и Кейт Мидълтън на Олимпийските игри в Лондон. Снимка: Styleitlight.com

  • Армансио строго пази личния си живот от медийно присъствие и стои настрана от репортерите. До момента той е давал интервю само на трима журналисти.
  • Модният гуру всъщност се облича доста семпло. Традиционното му облекло включва син блейзър, бяла риза и сив панталон. Нито един от тези елементи не е продукт на Zara.
  • Всеки ден Ортега си купува кафе от едно и също заведение. Освен това винаги обядва със своите служители в служебното кафене.

0033d682-8809-2ed7-6d35-5aaa3870098e

Главният офис на Inditex Group. Снимка: Inditex.com

  • През свободното си време бизнесменът обича да язди. Той дори има собствена конна база. По-рано тази година дъщеря му Марта се омъжи за Серхео Алварес Моя, един от топ състезателите в Испания.
  • Освен конна база, милиардерът притежава и свой собствен небостъргач – внушителната сграда Торе Пикасо, разположена в Мадрид. Тя се издига на височина от 156 метра и е струвала на Армансио Ортега внушителните 536 милиона долара. Друга мащабна покупка е хотелската верига The Epic Residences & Hotel в Маями, САЩ, считана за една от най-луксозните в страната.
  • Ортега е почитател и на луксозните возила. Затова сочат други две негови придобивки. Предприемачът кара автомобил от серията Audi A8 luxury sedan, който, макар да се слави като по-скоро удобен, отколкото луксозен, безспорно прави впечатление. Разбира се, не колкото личния му самолет Global Express BD-700. Той е произведен от лидера в луксозните частни самолети Bombardier, а един екземпляр струва 45 млн. долара.

8b593fc4-0a6f-6089-e4e6-db3833e49902

Самолет Bombardier Global Express BD-700. Снимка: Wikipedia.org

  • Въпреки всичко Армансио Ортега влиза в категорията на добрите стари работохолици и рядко си позволява ваканции. Той признава, че просто обича твърде много да работи, за да си вземе почивка.

112925

Един от производствените цехове на компанията. Снимка: Inditex.com


Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти