Мишел Барние представя сделката за Брекзит в Страсбург
15.11.2018 | 10:55
econ.bg
Мишел Барние представя сделката за Брекзит в Страсбург
Програмата му предвижда срещи с лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент. По-рано Барние ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск

Детайлите около споразумението за Брекзитсе очаква да представи днес в Страсбург главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Програмата му предвижда срещи с лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент. По-рано Барние ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

След разговорите на Мишел Барние с шефовете на парламентарните групи е предвидена пресконференция с участието на председателя на парламента Антонио Таяни и координатора за Брекзит от страна на Европейския парламент и лидер на парламентарната група на либералите Ги Верхофстад.

Верхофстад приветства в изявление постигнатото споразумение и работата на Барние, като определи сделката като „крайъгълен камък на устойчивите бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство“.

Както Мишел Барние обяви по-рано в Брюксел, във варианта за временно решение се предвижда създаване на обща митническа територия между ЕС и Обединеното кралство. Северна Ирландия да остане част от тази територия, като част от Великобритания и Обединеното кралство да прилага Митническия кодекс на Европейския съюз в Северна Ирландия.

Сделката към момента е на ниво чернова. Предстои тя да бъде одобрена от Съвета на ЕС – лидерите на 27-те членки на Съюза и от парламента на Великобритания, след което споразумението ще се превърне в сделка.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти