Одри Азуле е новият шеф на ЮНЕСКО
10.11.2017 | 16:20
econ.bg
Одри Азуле е новият шеф на ЮНЕСКО
За 45-годишната Азуле гласуваха 131 страни-членки, а против бяха 19

ЮНЕСКО избра за генерален директор френската министърка на културата Одри Азуле. За 45-годишната Азуле гласуваха 131 страни-членки, а против бяха 19. Тя бе номинирана миналия месец. 

Азуле ще замени българската дипломатка Ирина Бокова и става втората жена, която ще ръководи организацията на ООН за култура, образование и наука.

Преди това Ирина Бокова и министърът на културата Боил Банов подписаха в Париж споразумение за продължаване дейността на Регионалния център на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в София. Споразумението е за нов шестгодишен период, съобщи БГНЕС.

Вчера с мнозинство от 168 гласа от 184 гласували страни, България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на Организацията за периода 2017-2021 г., съобщиха от МВнР. Изпълнителният съвет се състои от 58 държави членки и се избира от Генералната конференция. Той обсъжда и дава препоръки по програмата на Организацията, както и по целесъобразността на бюджета. Изпълнителният съвет се произнася по приема на нови държави в ЮНЕСКО, предлага на Генералната конференция номинирането на Генерален директор, разглежда изпълнението на заложените дейности, свиква международни конференции по теми от дневния ред на Организацията.

България бе член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО с пълен четиригодишен мандат в периода 1994-1997 г. и с двугодишен мандат в периода 2007-2009 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти