Оттеглянето на Меркел било от полза единствено за Русия
31.10.2018 | 11:30
econ.bg
Оттеглянето на Меркел било от полза единствено за Русия
Целият свят посрещнал с тревога новината, че канцлерът на Германия Ангела Меркел скоро ще напусне политиката. Единствено в Русия се радвали на това

Целият свят посрещнал с тревога новината, че канцлерът на Германия Ангела Меркел скоро ще напусне политиката. Единствено в Русия се радвали на това, пише за вестник Der Tagesspiegel немският журналист Кристоф фон Маршал.

Според него Меркел се радва на огромна популярност в цял свят и заради нея Германия е възприемана като надежден партньор при регулирането на различни конфликти. Краят на политическата кариера на канцлера се посреща не с чувство на облекчение, а с безпокойство, отбелязва авторът.

Меркел умее да помирява и спокойно да общува с разбеснели се политици и по този начин да спомага за разрешаване на най-различни европейски кризи. Според фон Маршал единствено в Русия са доволни от оттеглянето на немския канцлер, тъй като именно Меркел обединяваше цяла Европа по въпроса за антируските санкции. Тя олицетворява Минските договорености.

БГНЕС припомня, че Меркел е несменяем канцлер на Федералната република от 2005 година. В понеделник тя обяви, че няма да се кандидатира отново за поста, след изтичането на настоящия й мандат през 2021 година. Тя не възнамерява да се кандидатира за депутат, а на конгреса през декември на нейния Християндемократически съюз няма да се състезава за лидерския пост. 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти