Оттеглянето на Меркел създава проблеми пред ЕС
30.10.2018 | 10:25
econ.bg
Оттеглянето на Меркел създава проблеми пред ЕС
След като германският канцлер обяви в понеделник намерението си мнозина започнаха да си задават въпроса как Европейският съюз ще се справя с ключови проблеми като миграцията и реформите в еврозоната

Решението на най-силния европейски лидер Ангела Меркел да се оттегли от властта, като напусне канцлерския поста в 2021 година предвещава несигурност и евентуална парализа в Европейския съюз. Това мнение изразяват дипломати и анализатори в Брюксел, съобщава агенция Франс прес, цитирана от "Фокус".

След като германският канцлер обяви в понеделник намерението си мнозина започнаха да си задават въпроса как Европейският съюз ще се справя с ключови проблеми като миграцията и реформите в еврозоната.

Никой повече няма да я слуша. Тя ще излезе незабавно от играта, казва Себастиян Майард, директор на Институт „Жак Делор“. Той има предвид не само решението на Меркел да се откаже от председателството на своята партия преди да напусне канцлерския пост, но и намерението й да не се занимава повече с делата на ЕС. Това е груб удар за Европа, е казал той за френската агенция.

Джулиън Раполт, анализатор в Центъра за европейска политика, смята, че поне няколко важни решения трябва да се вземат преди изборите за Европейски парламент през май. Според него има риск от „парализа на европейско равнище“.

От Европейската Комисия не смятат, че нейното оттегляне от активната политика ще доведе до парализиране на работата й. "решението на Ангела Меркел се очакваше. То няма да промени нищо," е заявил за Франс прес представител на Комисията, пожелал анонимност.

Една от първите международни реакции на новината за оттеглянето на Меркел дойде от Париж. Френският президент Емануел Макрон. Той приветства решението на канцлера. Ангела Меркел никога не е забравяла какви са ценностите на Европа, отбеляза Макрон и нарече решението й "изключително достойно". Тя никога не забрави какви ценности отстоява Европа, тя водеше и продължава да води страната си с много смелост, заяви още френският президент.

Немските медии пък вече правят предположения кой ще заеме поста на Меркел.

ДПА съобщава, че Анегрет Крамп-Каренбауер, водещ член на Християндемократическия съюз, която се радва на подкрепата на Меркел, ще се кандидатира за канцлер, ако поеме ръководството на партията.

Според в."Билд" бившият председател на парламентарната група на християндемократите и Християнсоциалния съюз Фридрих Мерц ще се кандидатира за поста председател на Християндемократическия съюз. Мерц беше шеф на групата от 2000 до 2002 г. Той също беше член на Европейския парламент от 1989 до 1994 г. и на Бундестага от 1994 до 2009 г.

Други кандидати са здравният министър Йенс Шпан и премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти