От милиардер до 40 долара месечна заплата
3
17.05.2013 | 11:00
<p>Бърнард Мадоф, 2009 г.</p>
Как изживява дните си в затвора финансистът-измамник Бърнард Мадоф

Няма как да не си спомняте за огромния скандал около финансиста Бърнард Мадоф. През 2009 г. той се призна за виновен  в организирането на разкритата година по-рано най-голяма схема на Понци в историята. Повдигнатите срещу него обвинения за финансови измами бяха общо 11, а причинените загуби от дейността му бяха оценени на 65 млрд. долара.

Оттогава Мадоф е в затвора. Имуществото му беше разпродадено, но дори и да притежаваше все още някакви активи, те не биха му били нужни. Излежаваната присъда от някогашния милиардер е за 150 години, или иначе казано – до живот.

Днес финансистът е на 75 години и от работата, която извършва в затвора, печели по 40 долара на месец.

В дистанционно интервю за "Си Ен Ен" Мадоф споделя, че се грижи за телефонните и компютърните системи. От обясненията му става ясно, че проверява дали апаратите работят и че ги поддържа чисти.

Прочутият измамник работи „по няколко  часа“ на ден, което му оставя достатъчно свободно време да размишлява над  извършеното престъпление.

Обикновено ставам в 4:30 сутринта, защото не мога да спя“, казва Мадоф.

Причина за мрачните му настроения не е само осъзнаването, че ще завърши живота си зад решетките. Нито угризенията  за многобройните съсипани инвеститори, които са му се доверили. Още по-малко пък загубените богатства.

Действията на Бърнард Мадоф и последвалият скандал оказаха сериозно влияние и върху неговите близки – приятелите и семейството му. През 2010 г. големият му син се самоуби  – точно в деня на втората годишнина от ареста на баща си.

Аз бях виновен за смъртта на сина ми Марк и е много, много трудно“, споделя затворникът. „Живея с това. Живея с угризението, болката, която причиних на всички, семейството ми разбира се, и жертвите (на измамата).“

По-малкият брат на Бърбард – 67-годишният Питър – излежава 10-годишна присъда в друг затвор в САЩ. Той беше признат за виновен в прикриване на финансовите злоупотреби.

Очевидно, основната ми грижа в момента е, че съм далеч от семейството си“, казва Бърнард Мадоф. „Женен съм от 50 години, имах много силна връзка със семейството си.“

Финансистът споделя, че огромните му проблеми са започнали още в деня на така наречения „Черен понеделник“  през 1987 г. (19 октомври), когато американският капиталов пазар се срива. Наблюдаваните разпродажби предизвикват невиждана дотогава паника във финансовия свят, която дава отзвук в глобален мащаб. По думите на Мадоф именно тогава е превърнал своите инвеститори в жертви, но той настоява, че никога не е предвиждал измамната му схема да продължи толкова дълго.

Със сигурност никога не съм имал намерение това да се случи“, казва някогашният богаташ. „Смятах, че така (с измамата) временно мога да се измъкна от трудната ситуация, но ставаше все по-лошо и по-лошо и нямах смелостта да осъзная какво съм направил. Получи се голям проблем.“ 

Много от пострадалите от този „проблем“ със сигурност са се надявали Бърнард Мадоф да страда в затвора. Според пострадалия от измамата Майк Де Вита обаче това едва ли е така. Майк е един от авторите на книгата „Клубът, в който никой не искаше да влезе“, в която няколко от измамените инвеститори разказват своята история. Според тях, и конкретно според Майк, Мадоф не съжалява.

Угризенията му са „само на думи“, смята той. Едва ли изпитва истинско съжаление за щетите, които нанесе на другите, дори и на семейството си, допълва Майк.

Как би могъл един баща да вкара и двамата си синове в бизнес, за който знае, че е нищо друго освен масивно криминално начинание?“, пита се Де Вита. „Ако въпреки това казва, че е мислел за семейството си, представяте ли си колко ли пък го е било грижа за нас?“...

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти