Пучдемон не изясни дали Каталуня е обявила независимост и даде на Рахой 2 месеца за "диалог"
16.10.2017 | 11:40
econ.bg
Пучдемон не изясни дали Каталуня е обявила независимост и даде на Рахой 2 месеца за "диалог"
Писмото от каталунския премиер Карлес Пучдемон до Мадрид е пристигнало два часа преди изтичането на крайния срок, в него обаче отново не е имало ясно потвърждение или отказ от обявяване на независимост

Каталуния отново не успя да даде яснота дали регионът официално обявява независимост и прехвърли топката в полето на испанското национално правителство. Мадрид беше дал срок на каталунското правителство до 11 ч. днес да даде ясен отговор обявяват ли независимост или не. След това премиерът Мариано Рахой бе готов да отнеме напълно автономността на региона.

Писмото от каталунския премиер Карлес Пучдемон до Мадрид е пристигнало два часа преди изтичането на крайния срок, в него обаче отново не е имало ясно потвърждение или отказ от обявяване на независимост.

В писмото Пучдемон повтаря предложението си да се срещне възможно най-скоро с испанския министър-председател Мариано Рахой, за да обсъди ситуацията в Каталуния. Също така е поискал разговорът да се проведе през следващите два месеца.

Първоначалното искане за яснота дойде от Рахой миналата седмица, след като Пучдемон направи двусмислено изявление, в което сякаш обявява независимост, но след това го отменя и призовава Мадрид към диалог.

Засега не е ясно как ще реагира централното правителство на отказа на Каталуния да обяви категоричната си позиция. Рахой досега отказваше да влиза в разговор с автономния регион, преди регионалното правителство да обяви ясно позицията си.

Миналата седмица Рахой каза на Пучдемон, че ако обяви независимост в понеделник, ще му бъдат дадени още три дни, за да промени това решение. След което автономията ще бъде отнета и ще бъде наложена абсолютната власт на централното правителство.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти