Руските милиардери забогатяха с близо 3,3 млрд. долара от началото на годината
03.07.2018 | 10:00
econ.bg
Руските милиардери забогатяха с близо 3,3 млрд. долара от началото на годината
Най-богатият е Леонид Михелсон, а Олег Дерипаска вече не е сред първите 500

Само за първите шест месеца на 2018 година състоянието на 24-те най-богати руснаци е нараснало с повече от 3,271 млрд. американски долара, предаде „РИА Новости“, цитирана от БГНЕС.

Подобно заключение се базира на данните от Индекса на милиардерите (BBI), публикуван от агенция „Блумберг“. Индексът отчита стойността на акциите и активите на компаниите, в които милиардерите притежават дялове. Рейтингът на милиардерите включва сведения за най-богатите 500 души на планетата. 

Според BBI най-богатият гражданин на Руската федерация е Леонид Михелсон, собственик на „Новатек“ („Новатэк“) . Неговото състояние е достигнало 18,9 млрд. долара, което е с 2,23 млрд. повече отколкото в началото на годината. На второ място е Алексей Мордашов, главен акционер на „Северсталь”, който обаче е загубил 804 млн. долара за последното полугодие. Трети е Владимир Лисин, мажоритарен собственик на НЛМК, който е спечелил нови 475 млн. долара и вече притежава 18,5 млрд. от американската валута. 

Според данните от индекса, Олег Дерипаска, собственик на няколко компании, които попаднаха под санкции, наложени от САЩ, вече не е сред 500-те най-богати.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти