САЩ ще издигнат за поста президент на Световната банка неин критик
05.02.2019 | 15:30
econ.bg
САЩ ще издигнат за поста президент на Световната банка неин критик
Американският президент Доналд Тръмп планира да номинира Дейвид Малпас за шеф на финансовата институция

Президентът Доналд Тръмп ще обяви номинацията на Дейвид Малапс за ръководител на Световната банка, съобщиха в понеделник вечерта електронното издание "Политико" и агенциите Блумбърг и Ройтерс.

Администрацията на Тръмп е уведомила акционерите на Световната банка, че президентът възнамерява да избере висшия служител от Министерството на финансите Дейвид Малапс като кандидат на САЩ, който да оглави международния кредитор, посочват източници, запознати с решението, съобщава БНР.

Номинацията на Малпас би поставила лоялен на Тръмп човек и отявлен скептик към многостранните финансови институции начело на Световната банка, която пое ангажимент за близо 64 млрд. долара под формата на помощи за развиващите се страни до края на предходната финансова година на 30-ти юни 2018-а, посочва Ройтерс.

Електронното издание "Политико" (Politico), което за първи път съобщи за решението, заяви, че самата кандидатура ще бъде оповестена официално в сряда - ден след обръщението на Доналд Тръмп  за "Състоянието на съюза".

Говорителите на Белия дом и Министерството на финансите на САЩ отказаха коментар на тази информация.

Преди време Дейвид Малпас разкритикува Световната банка и Международния валутен фонд като прекалено големи и твърде неефективни, което обаче може да усложни одобрението на неговата кандидатура от изпълнителния съвет на водещата международна финансова институция. Той също така е критик и на мултилатерализма и на Китай. През последните две години Малпас настояваше Световната банка да спре кредитирането на Китай, който според него е твърде богат за подобна помощ. Китай обаче е третият по големина акционер на Световната банка след Япония, с около 4,5% дял от гласовете.

На САЩ традиционно се предоставя правото да назначава ръководителя на Световната банка. Европейски дипломатически източник заяви пред Ройтерс, че администрацията на Тръмп е уведомила няколко столици за номинацията на Дейвид Малпас, добавяйки, че европейските акционери в банката вероятно няма да я блокират.

Малпас или който и да е друг кандидат на САЩ за този пост ще трябва да получи одобрение от 12-членния изпълнителен съвет на Световната банка. Въпреки че Съединените щати притежават контролен дял от 16% от гласовете на борда и традиционно предлагат лидера на Световната банка, могат да се появяват сериозни предизвикателства.

Ако бъде одобрен, Дейвид Малпас - водещ дипломат на Министерството на финансите на САЩ и заместник-министър по международните въпроси - ще замести бившия президент на Световната банка Джим Йонг Ким. Ким беше номинира за поста от бившия президент на САЩ Барак Обама през 2012-а година, но се оттегли изненадващо от Световната банка на 1-ви февруари, за да се присъедини към фонда за частни инвестиции Global Infrastructure Partners повече от три години преди края на неговия мандата. Това стана факт на фона на различията му с администрацията на Донадл Тръмп по отношение на изменението на климата.

На негово място беше назначена българката Кристалина Георгиева за временно изпълняващ длъжността президент на Световната банка. Тя ще остане ръководител на институцията докато през пролетта не бъде избран титуляр на поста на подалия изненадващо оставка Джим Йон Ким.

62-годишният Деивд Малпас беше икономически съветник на Тръмп по време на предизборната кампания през 2016-а година. Преди това той работи като главен икономист в инвестиционната банка Bear Stearns and Co. преди нейния срив през 2008-а година и беше служител в Министерството на финансите и в Държавния департамент по време на президентите Роналд Рейгън и Джордж Буш-старши.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти