Сепаратистите подкрепиха Пучдемон за премиер въпреки предупрежденията от Мадрид
17.01.2018 | 10:55
econ.bg
Сепаратистите подкрепиха Пучдемон за премиер въпреки предупрежденията от Мадрид
Подкрепата за Пучдемон все още не означава, че назначаването му в парламента е сигурно

Партиите, които искат независимост от Испания, обявиха, че ще номинират уволнения премиер Карлес Пучдемон за лидер на Каталуня въпреки предупреждението от Мадрид, че това само ще удължи прякото управление, наложено на областта.

"Заедно за Каталуня" - листата на Пучдемон, и Каталунската републиканска левица (ERC) на бившия вицепремиер Ориол Жункерас съобщиха решението, неофициално известно още миналата седмица, в първия ден на работа на новия каталунски парламент, избран на извънредния вот на 21 декември. То отправя предизвикателство не само към правителството на Испания и премиера ѝ Мариано Рахой, а и към оценката на правния отдел на законодателния орган в самата Барселона. Причината е спорът дали Пучдемон, който се намира в Брюксел, може да се кандидатира за поста и да бъде избран на него, без да се връща в страната си.

В понеделник юристи от каталунския парламент - който гласува декларацията за отделяне от Испания в края на октомври и с действията си доведе до прякото управление от Мадрид - публикуваха доклад, според който процедурата по избор на премиер е "изключително лична" и изисква присъствието на кандидата в пленарната зала. Мнението, което не е обвързващо, е в разрез с плановете на самия Пучдемон, който иска да участва в нея чрез видеоконферентна връзка или като делегира гласа си. Първоначално партията на Жункерас беше заявила намерение да обсъди кандидатурата на Пучдемон със собствените си адвокати, както и да изчака оценката на парламента.

Подкрепата за Пучдемон все още не означава, че назначаването му в парламента е сигурно - "Заедно за Каталуня" и ЕRC имат нужда от гласовете на крайнолявата "Кандидатура за народно единство" (CUP), която да им осигури крехко мнозинство. Тя все още не е правила официални изявления, но се очаква да подкрепи кандидата.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти