Те нямат образование, но са супер богати, успели и известни
2
13.03.2013 | 16:25
<p>Марк Зукърбърг</p>
По света има куп млади предприемачи, които успяват в бизнеса и без заветната диплома за висше образование. Повечето от тях трупат парите си в областта на високите технологии

В много отношения предприемачите в областта на високите технологии са "рок звездите" на нашето време. Милиардери като Марк Зукърбърг (Facebook), Бил Гейтс (Мicrosoft) и покойният Стив Джобс (Apple) са световни знаменитости, за които е известно, че успяват да се реализират и без да са завършили образование в престижни университети като Харвард или Оксфорд например, а са решили да правят това, което им е интересно и в което са адски добри.

Изглежда че все повече и повече студенти днес тръгват по техните стъпки. Те решават да се откажат от университета и да стартират собствен бизнес – най-често в областта на високите технологии и интернет. И макар статистика да сочи, че огромната част от незавършилите висше образование се реализират далеч по-трудно от връстниците си с диплома, то броят на младите хора, които са натрупали десетки и стотици милиони долари за отрицателно време, въобще не е малък.

В следващите редове ви представяме част от създателите на известни хайтек проекти, които в началото на кариерата си са решили, че от търкането на университетските банки няма особен смисъл.

1. Предприемач: Мат Мъленуег

Постигнал успех с: WordPress

Отказал се от образованието си в: Университета в Хюстън

През 2004 г. Мъленуег напуска университета в Хюстън и създава компанията Automattic, стояща зад разработването на WordPress - системата за управление на съдържаниетo (Content management system – CMS), която се посещава от 140 млн. уникални потребители годишно и днес доставя 16 процента от информацията в интернет.

123281Мат Мъленуег. Снимка: Wikimedia Commons

2. Предприемач: Араш Фердовски

Постигнал успех с: DropBox

Отказал се от образованието си в: Масачузетския технологичен университет (MIT)

Фердовски напуска MIT през 2007 г. след три години, прекарани в университета. Той основава компанията DropBox, предлагаща едноименната система за съхранение на данни в облака. За кратко време DropBox става използвана от стотици милиони потребители, а 27-годишният Фердовски става един от най-младите мултимилионери в хайтек бранша.

123278Араш Фердовски. Снимка: Flickr/gaborcselle

3. Предприемач: Дейвид Карп

Постигнал успех с: Tumblr

Отказал се от образованието си в: Гимназията в Бронкс

Още на 16 години Карп е продуктов мениджър на интернет форума за родители UrbanBaby. През 2001 г. той напуска гимназията с усилено изучаване на природни науки в Бронкс, минава на домашно обучение и никога не взима диплома за университет. От вкъщи младият предприемач създава софтуерната компания Davidville, в която поставя основите на социалната мрежа мрежа за микроблогове Tumblr.

Днес Tumblr е деветият по посещаемост сайт в САЩ, а богатството на Карп се оценява на 200 млн. долара.

123280Дейвид Карп. Снимка: Flickr/fimoculous

4. Предприемач: Пийт Кашмор

Създал: Mashable

Никога не е посещавал университет

През 2012 г. сп. Time поставя Пийт Кашмор в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света. Това не е случайно – създаденият от 19-годишния Кашмор уебсайт Mashable за различни интересни новини в областта на новите технологии и развлекателната индустрия привлича по 20 млн. уникални потребители всеки месец. Като малък Кашмор има проблеми със здравето, които му пречат да посещава редовно училище и да кандидатства в университет.

123274Пийт Кашмор. Снимка: Flickr/wei_yang

 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти