Тръмп губи подкрепа в „своите” щати
21.08.2017 | 09:30
econ.bg
Тръмп губи подкрепа в „своите” щати
Допитването е направено след събитията в Шарлътсвил, щата Вирджиния, където на 12 август станаха сблъсъци на ултрадесни активисти и техни поддръжници

Равнището на подкрепа за Доналд Тръмп в редица ключови американски щати, които изиграха решаваща роля за избирането му за президент на САЩ, намаля под 40%. 

Според данните на публикуваното в неделя изследване на общественото мнение, поръчано от Ен Би Си на „Марист” (Marist), 36% в Мичиган одобряват действията на републиканеца като президент. 55% са против. 

В Пенсилвания подкрепата е 3 5%, 54% от запитаните не одобряват работата му. В Уискънсин за Тръмп се обявиха 34% от участвалите в допитването, насъгласни с начина му на управление на страната са 56%. Между другото 64% в Мичиган и Уискънсин заявяват, че се срамуват заради поведението на Тръмп като президент. 

В Пенсилвания това число е 63%. Ако се говори за положителни моменти, то мнозинството от участниците в допитването се отнасят с одобрение към икономическите преобразования, които се извършват при Тръмп. Но около 60% от участвалите в допитването от всички щати смятат, че ролята на САЩ на международната арена е отслабнала с идването на Тръмп. До 48% от запитаните в посочените щати искат след изборите за Конгрес на САЩ, които са през ноември догодина, контролът над двете камари да се върне при демократите. 

Мичиган, Пенсилвания и Уискънсин са сред т.нар. „колебаещи” се щати, където нито демократите, нито републиканците имат определено предимство. Изходът от гласуването на последните президентски избори през ноември миналата година оставаше неясен до последния момент. Победата в тези три щата остана за Тръмп, който се наложи над демократката Хилари Клинтън и спечели окончателно изборите за Белия дом. 

Социологическото проучване е проведено от 13 до 17 август с участието на над 2,3 хиляди жители на посочените щати. Допитването е направено след събитията в Шарлътсвил, щата Вирджиния, където на 12 август станаха сблъсъци на ултрадесни активисти и техни поддръжници. 

Тогава загина човек, около 20 пострадаха. Реакцията на Тръмп, който не възложи вината за станалото изключително върху радикалите, бе осъдена от много представители на обществеността в САЩ.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти