Тръмп за Джанет Йелън: Много си ниска за ФЕД
29.11.2018 | 10:30
econ.bg
Тръмп за Джанет Йелън: Много си ниска за ФЕД
Тя е висока само 161,5 см. Изданието подчертава, че разговорът с нея е направил много силно впечатление на стопанина на Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп не е удължил мандата на председателя на ФЕД Джанет Йелън... заради ниския й ръст.

Това съобщи вестник „Вашингтон пост“, позовавайки се на свои източници в Белия дом. Тръмп сериозно е обмислял да удължи мандата на Йелън, но бил разтревожен от нейния, според него, ръст.

Тя е висока само 161,5 см. Изданието подчертава, че разговорът с нея е направил много силно впечатление на стопанина на Белия дом. Съветниците на Тръмп са му препоръчали друга кандидатура начело на ФЕД, която изпълнява функциите на централна банка на САЩ.

На свой ред самият президент многократно е говорил, че 72-годишната Йелън „не е достатъчно висока, за да ръководи ФЕД“, пише „Вашингтон пост“. Той също така е питал своите съветници, дали са съгласни с неговото мнение. Накрая Тръмп издигна начело на ФЕД 65-годишния Джером Пауъл, който е висок около 180 см.

Той оглави финансовия регулатор през февруари тази година. През последните дни стопанинът на Белия сом все по-често критикува неговата политика за постепенно повишаване на основната лихва. Джанет Йелън е първата жена начело на ФЕД.

Тя оглави финансовата институция на 3 февруари 2014 г. Йелън завърши програмата за количествени смекчения, която беше започната от нейния предшественик.

Освен това през 2015 г. тя за пръв път от 2008 г. взе решение да вдигне основната лихва до 0,25-0,5%. Под ръководството на Йелън ФЕД намали безработицата до нивата преди кризата /от 6,7% през 2014 г. до 4,2% през 2017 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти