Тръмп може да наложи вето, ако Конгресът отхвърли извънредното положение
18.02.2019 | 11:15
econ.bg
Тръмп може да наложи вето, ако Конгресът отхвърли извънредното положение
Демократите планират да внесат в Конгреса резолюция срещу декларацията на Тръмп за извънредно положение, като някои републиканци заявиха, че също ще гласуват за приемането й. Президентът обаче може да блокира резолюцията като наложи вето

Американският президент Доналд Тръмп е готов да наложи първото вето в мандата си, ако Конгресът отхвърли обявеното от него национално извънредно положение. Това заяви старши съветникът на президента Стивън Милър пред тв „Фокс „.

Демократите планират да внесат в Конгреса резолюция срещу декларацията на Тръмп за извънредно положение, като някои републиканци заявиха, че също ще гласуват за приемането й. Президентът обаче може да блокира резолюцията като наложи вето.

В петък Тръмп подписа декларация за извънредно положение , след като Конгресът прие закон за финансиране на правителството, който обаче не удовлетворяваше президента. В него се предвиждаха значително по-малко средства от исканите от Тръмп близо 8 милиарда долара за гранична сигурност. Обявяването на извънредно положение е ход, с който американският държавен глава се опита да заобиколи Конгреса и да си осигури необходимите пари за изграждане на бариери по границата с Мексико. Решението на президента обаче предизвика вълна от политическо и обществено недоволство и поредица от заведени съдебни дела.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти