Тръмп намекна за разплата заради "нечестните" търговски политики на ЕС
29.01.2018 | 15:00
econ.bg
Тръмп намекна за разплата заради "нечестните" търговски политики на ЕС

Несправедливата търговска политика спрямо Съединените щати може да се превърне в много голям проблем за Европейския съюз (ЕС) от търговска гледна точка, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от "Ройтерс".

"Отговорът на САЩ ще бъде в много голям ущърб за тях", заяви Тръмп, като намекна за големи ответни мерки срещу ЕС.

Тръмп нееднократно се оплака от съществуващите глобални търговски споразумения, които според него са дискриминиращи спрямо САЩ и заплаши с предприемането на стъпки в тази насока, засилвайки по този начин безпокойството по цял свят за нарастващ американски протекционизъм и възможността това да доведе до глобална търговска война.

Коментарите му по отношение на Европейския съюз идват само дни, след като в началото на миналата седмица той наложи много високи митнически тарифи върху вноса на соларни панели и на перални машини, като тази мярка беше въведена главно за ограничаване на вноса от Азия.

"Европейският съюз ще реагира „бързо и адекватно", ако Вашингтон наложи търговски ограничения, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Съюза, че търгува много нечестно", съобщи прессекретарят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, цитирана от световните медии.

Коментарът на държавния глава на САЩ и заплахата към ЕС идват само броени дни, след като в началото на миналата седмица той наложи много високи митнически тарифи върху вноса на соларни панели и на перални машини, като тази мярка беше въведена главно за ограничаване на вноса от Азия.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти