Тръмп притиска Мексико и Канада за НАФТА
23.01.2017 | 11:30
econ.bg
Тръмп притиска Мексико и Канада за НАФТА
Тръмп обвини НАФТА за прехвърлянето на работни места от Съединените щати към Мексико

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще започне скоро да предоговаря Североамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико.

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че ще започне скоро да предоговаря Североамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико, предадоха световните агенции. НАФТА.

Споразумението влезе в сила през януари 1994 г. и свърза трите страни в обширна зона за свободна търговия. То бе една от основните мишени на Тръмп по време на предизборната кампания, припомня БТА. 

Тръмп обвини НАФТА за прехвърлянето на работни места от Съединените щати към Мексико. 

Новият американски президент обяви, че ще започне да предоговаря споразумението с мексиканския си колега Енрике Пеня Нието и с канадския премиер Стивън Харпър. Тръмп ще приеме Пеня Нието в Белия дом на 31 януари. 

За момента няма дата за срещата му с Трюдо, но се очаква тя да се състои скоро. 

Междувременно президентът на Мексико Енрике Пеня Нието разговаря по телефона с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо и двамата се разбраха да обединят сили, за да насърчат икономическата интеграция в Северна Америка, предаде Ройтерс, като се позова на канцеларията на мексиканския държавен глава. 

Разговорът беше проведен преди обсъждания между висши мексикански и американски служители тази седмица по сигурността, търговията и имиграцията. 

Канадският посланик в САЩ Дейвид Макнотън каза, че главните тревоги на правителството на Тръмп в областта на търговията са дефицитите с Мексико и Китай и че американските усилия за предоговаряне на НАФТА не са съсредоточени върху Канада. 

"Въобще не мисля, че фокусът е върху Канада", заяви дипломатът. "Но ние сме част от НАФТА и има обсъждания, които е необходимо да бъдат водени, и ние ще ги водим през следващите няколко седмици", каза той. По думите му Тръмп и Трюдо са се разбрали да се срещнат "много скоро". 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти