Уорън Бъфет е изкарал повече от всички милиардери през 2016-та година
29.12.2016 | 09:10
econ.bg
Уорън Бъфет е изкарал повече от всички милиардери през 2016-та година
С наближаването на края на годината, е време да погледнем към това, кои от най-богатите хора в света повишиха богатството си в най-голяма степен

И класацията се оглавява от нашия любимец – Уорън Бъфет. Акциите на управлявания от Бъфет фонд – Berkshire Hathaway, поскъпнаха с 20% през годината. Това повиши нетното благосъстояние на „оракулът от Омаха“ с 12.3 милиарда долара през 2016-та, или повече от който и да е друг от милиардерите в САЩ.

Сега, нетното състояние на Бъфет е в размер на 74.2 милиарда долара, което го прави втория най-богат човек в класацията на Forbes. Бъфет е изпреварван единствено от Бил Гейтс, чието нетното благосъстояние е в размер на 84 милиарда долара.

И макар, Бъфет да бе явен поддръжник на Хилъри Клинтън, в изборната й кампания за президент на САЩ, на практика, изборната победа на Доналд Тръмп, бе фактора съдействал в най-голяма степен за повишението на богатството му. От изненадващата победа на Тръмп през ноември, до момента, Бъфет реализира около 7.8 милиарда долара повишение на богатството си. Това никак не е зле за близо месец и половина.

Само за двата дена, след като станаха ясни резултатите от изборите, Бъфет регистрира печалба от 3.6 милиарда долара, след като акциите на Berkshire Hathaway поскъпнаха с 6%.

Разбира се, годината не бе през цялото време добра за гениалния инвеститор. Една от най-големите му позиции – в лицето на Wells Fargo, претърпя трудни моменти, след като банката бе глобена със 185 милиона долара през септември. В резултат на това, изпълнителният директор на финансовата институция Джон Стъмпф, в крайна сметка подаде оставка през октомври.

Акциите на Berkshire, загубиха 4% след наложената глоба на Wells Fargo. Те обаче, започнаха с възстановяването си, когато бяха изнесени резултатите за третото тримесечие на 4-ти ноември. Компанията отчете приходи от 11.4 милиарда долара за тримесечието, или повишение от 8% на годишна база.

Второто най-голямо повишение в нетното богатство, регистрира петролният милиардер Харолд Хам. Неговото състояние се повиши с 8.8 милиарда долара от края на миналата година до момента. Това, благодарение на ръста в акциите на притежаваната от него компания със 136%.

За периода между 2010-та и 2014-та година, Хам повиши състоянието си с над 13 милиарда долара, за да стане свидетел на загуба от над 13 милиарда долара в последствие, до март на тази година. Причина за понижението бе спадът в цената на петрола. Към днешна дата, богатството му е 15.1 милиарда долара.

Добра бе изминаващата си вече 2016-та година и за още един милиардер – Джеф Безос. Състоянието му се повиши с 6.6 милиарда долара.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти