Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин е "под прицел"
26.12.2018 | 10:20
econ.bg
Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин е "под прицел"
Усилията на Стивън Мнучин чрез тази среща да успокои инвеститорите имаха дори обратен ефект в деня преди Коледа, което се видя ясно от поредния трус на пазара на акции на Уолстрийт в понеделник, когато и трите основни фондови индекса се сринаха с над 2%

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е все по-недоволен от работата на министъра на финансите Стивън Мнучин, съобщи в сряда телевизия CNN, цитирайки източник, близък до Белия дом.

Това негово разочарование факт, след като в неделята Стив Мнучин съобщи чрез Туитър, че е свикал среща на главните изпълнителни директори на шестте най-големи банки в САЩ, включващи и шефовете  на Goldman Sachs и J.P. Morgan Chase. Целта на тази среща беше да бъдат дадени гаранции, че водещите банкови институции и финансовите пазари като цяло разполагат с значителна парична ликвидност и достатъчен кредитен капацитет.

След срещата "банковите босове потвърдиха, че разполагат с достатъчна ликвидност за кредитиране на потребителите, на бизнес пазарите и на другите пазарни операции", се посочи в изявление на финансовият министър, публикувано в неделя в Туитър. В същото негово изявление се каза, че "банките не изпитват никакви проблеми, а пазарите продължават да функционират по подходящ начин".

Усилията на Стивън Мнучин чрез тази среща да успокои инвеститорите имаха дори обратен ефект в деня преди Коледа, което се видя ясно от поредния трус на пазара на акции на Уолстрийт в понеделник, когато и трите основни фондови индекса се сринаха с над 2%, отбелязвайки най-слабото представяне през Бъдни вечер в цялата история на на американските пазари на акции.

Източникът на CNN посочи, че Мнучин се намира "под прицел", въпреки че самият Доналд Тръмп заяви в своето коледно послание във вторник, че има доверие във финансовия министър, определяйки го като "много талантлив и много умен човек". Друг източник на CNN от Белия дом пък отбеляза, че спекулациите за бъдещето на министъра на финансите са "нелепи".

Преди време CNN съобщи, че Тръмп е бил разочарован от Мнучин, тъй като той е настоявал за назначаването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Самият шеф на Фед беше подложен на постоянни критики от страна на президента на САЩ, в които Донлад Тръмп не криеше своето недоволство от текущата политика на централната банка на повишаване на лихвите и дори го обвини директно за солидния ценови срив на Уолстрийт през последните няколко сесии на търговия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти