Анкара изпраща четвърти сондажен кораб в Източното Средиземноморие
17.07.2019 | 13:35
econ.bg
Анкара изпраща четвърти сондажен кораб в Източното Средиземноморие
Турция ще изпрати четвърти кораб в региона на Източното Средиземноморие за продължаване на геоложките проучвателни дейности, е заявил министъра на енергетиката на страната Фатих Донмез

Турция ще изпрати четвърти кораб в региона на Източното Средиземноморие за продължаване на геоложките проучвателни дейности, е заявил министъра на енергетиката на страната Фатих Донмез, съобщава РИА Новости.

Съветът на ЕС в понеделник в отговор на сондирането, което извършва Турция във водите на Кипър въведе първи санкции: прекрати диалога на високо ниво и отмени заседанието на съвета за асоциране Турция – ЕС, намали помощта за 2020 година и препоръча на Европейската инвестиционна банка да преразгледа решенията за кредитирането а Турция. Поръча също така да се продължи работата над вариантите за санкции. Министерство на външните работи на Турция заяви, че Анкара ще продължи добива на въглеводороди в Средиземно море, независимо от решението на ЕС. 

„Към сондажните кораби „Фатих“ и „Явуз“ и сеизмологично проучвателният кораб „Барбадос Хайредин Паша“ за извършване на сондажни дейности в този регион ще се присъедини още един сеизмично проучвателен кораб „Оруч Рейс“, който от август 2017 г. работи в Черно и Мраморно морета“ е написал Донмез в Twitter.

Той е добавил също така, че непрекъснати сондажни дейности се извършват както на континенталния шелф на Турция, така и в райони, за които властите на Кипър са издали лиценз на турската компания Turkish Petroleum. По думите на министъра, „сондажните дейности в Източното Средиземноморие „продължават с предишна настойчивост и решимост, Анкара ще предприеме всички необходими мерки в отговор на каквито и да са опити за игнориране на суверенните права на Турция в региона“. 

В изключителната икономическа зона на Кипър, където са намерени находища на газ се намират два сондажни кораба - „Фатих“ и „Явуз“. Гърция и Кипър смятат това за провокация. Турция смята, че турските киприоти имат право на природните богатства в региона. 

От министерство на външните работи на Русия по-рано отбелязаха, че Москва е обезпокоена от действията на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър и призовава страните да се въздържат от стъпки, които могат да предизвикат ескалация.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти