Велико Търново кандидатства за Световна столица на книгата
18.05.2019 | 10:20
econ.bg
Велико Търново кандидатства за Световна столица на книгата
Велико Търново кандидатства за престижното звание на ЮНЕСКО Световна столица на книгата. Това е единственият български град, който ще участва в селекцията, и се бори да носи титлата през 2021 година

Велико Търново кандидатства за престижното звание на ЮНЕСКО Световна столица на книгата. Това е единственият български град, който ще участва в селекцията, и се бори да носи титлата през 2021 година. Ако кандидатурата бъде одобрена, званието ще донесе престиж не само на Велико Търново, но и на България. А чрез различни инициативи в продължение на една година ще се стимулира четенето и по-широкия достъп до библиотеки и книжарници. До средата на юли ще стане ясно дали Велико Търново е избран за Световна столица на книгата.

Велико Търново е единственият град в България, който кандидатства за Световна столица на книгата за 2021 година. Престижното звание е на ЮНЕСКО. Инициативите ще бъдат реализирани от Регионалната библиотека във Велико Търново заедно с Общината. Те вече подадоха обемната документация, която се изисква за надпреварата, в секретариата на ЮНЕСКО в Париж.

„Бяха взети подкрепящи писма от асоциация „Българска книга“, другата институция, която ни подкрепи, бе Българската библиотечно -информационна асоциация, последно получихме подкрепящо писмо от представителство на ЮНЕСКО в България!“, посочва Иван Александров, директор РБ „П. Р. Славейков“.

Инициативата за книжна столица на света е предложена официално през 1996 г. от тогавашния директор на Международната асоциация на издателите – Пере Висенс, като начин за отпразнуване и насърчаване на литературата и четенето. Днес основната й цел е да направи книгите и четенето универсално достъпни и да наложи световна любов към писаното слово. Всяка година избраният град се ангажира с популяризирането на книгите и четенето и изпълнява програма с дейности за 12 месеца напред, започвайки от Международния ден на книгата и авторското право на 23 април. Задължително условие при кандидатстването за това звание е, одобрението на Общинския съвет в града – кандидат.

„Общинският съвет взе с пълно мнозинство решение Велико Търново да кандидатства за Световна столица на книгата през 2021 година, инициативата е на ЮНЕСКО. Основно каузата, която съпътства тази Световна столица на книгата, е каузата „отдаденост на четенето“, отдаденост на книгата, достъп до библиотеки, достъп до книжарници, издателства", каза Венцислав Спирдонов, председател на Общинския съвет.

В момента световна столица на книгата е арабският град Шарджа. Ясен е победителят и за следващата година. Това е столицата на Малайзия Куала Лумпур. Като предишни носители личат имената на Мадрид, Любляна, Атина. Великотърновци се надяват до тях да се нареди и български град.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти